De industriële revolutie begon rond 1750 in Engeland. Ze vervolgde begin 19e eeuw in de rest van Europa. Ambachtelijke en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken en vormden samen een grootschalige industrie. Door die groei daalde de prijs van de producten enorm waardoor steeds meer mensen zich deze konden veroorloven.
Door de uitvinding van een aantal nieuwe communicatievormen vanaf het eind van de 19e eeuw – en vanaf de jaren vijftig in de 20ste eeuw, de computer – werd het mogelijk om informatie bijna overal ter wereld te raadplegen. Mede hierdoor werd het voor bedrijven mogelijk te globaliseren: coördinatie van productie en levering kon vanaf dat moment zeer efficiënt en wereldwijd plaatsvinden waardoor grote schaalvoordelen mogelijk werden.
Eind 20e eeuw vond door internet een van de meest revolutionaire ontwikkelingen in het digitale tijdperk plaats. In het begin was het internet alleen beschikbaar voor de overheid en het onderwijs, maar vanaf 1993 werd het ook openbaar gesteld voor het bedrijfsleven en de particulier. En binnen 3 jaar tijd was het al bekend bij het ‘grote publiek’.
De economie in de 21ste eeuw ondergaat een wezenlijke inhoudelijke verandering omdat deze niet meer gebaseerd is op atomen maar op bits. De bits economie kon ontstaan door de onderliggende technologie van het digitale tijdperk. Wanneer je alle innovaties en leercurves uit de hele computerindustrie combineert. Kom je op de wet van Moore, waarbij de kosten dalen met een snelheid die uniek is in de geschiedenis. Alles wat met bits te maken heeft, krijgt te maken met de eigenschappen: goedkoper, beter en sneller. De atomeneconomie is aan inflatie en de bits – economie aan deflatie onderhevig!
Er is inmiddels een hele economie gebouwd op samengestelde leercurves en die heeft geleid tot een verbluffende ontwikkeling. Het kostte een hele generatie om deze economie te begrijpen en het zal nog generaties duren voor ze ten volle is geëxploiteerd.
We lijken toe te zijn aan het leven buiten beeldschermen en vertalen digitale bestanden via 3 D printers naar tastbare objecten. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Kunstenaars en ontwerpers experimenteren erop los wat resulteert in de meest bijzondere producten. De medische wereld maakt onder de term bioprinting ook een groot verschil. De wereld verandert van digitale naar fysieke transformatie. Deze nieuwe wereld ziet er totaal anders uit dan we gewend zijn. Dankzij digitale technologie kunnen we de fysieke wereld compleet anders inrichten en organiseren. We gaan van centraal naar decentraal van grote naar kleine eenheden.
Resumé: De ondergang van oude businessmodellen en revolutionaire ontwikkelingen in het onderwijs, de gezondheidszorg en politiek zullen veel grotere gevolgen hebben dan we ons nu realiseren. De vraag is dan ook hoe deze nieuwe wereld er uit komt te zien. Is er überhaupt nog wel een plek voor bedrijven in deze wereld? Zijn ze in staat om nieuwe innovaties te omarmen en te incorporeren binnen hun eigen bedrijfsprocessen of worden ze door allerlei startups simpelweg overbodig gemaakt?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro