Operationeel management en de angst voor transparantie

Organisaties opereren in een omgeving die steeds complexer en dynamischer wordt. De toenemende concurrentie en grote veranderingen (time to market, individualisering van de klant, servicegraad, kostenreductie) eisen een verhoging van de organisatorische prestaties.

Organisaties moeten derhalve snel en flexibel kunnen reageren. Dit stelt eisen aan de wijze waarop organisaties worden bestuurd. Een goede methode om een organisatie te besturen is Performance Management, waarbij de strategie wordt vertaald naar doelstellingen en prestatie-indicatoren.

Ondanks dat organisaties weten dat het sturen op prestatie van groot belang is, en nodig om op tijd te kunnen reageren is er veel weerstand om Performance Management in te voeren. Waarom?

Het management weet onvoldoende een vertaalslag te maken van het belang van inzicht en gericht kunnen sturen naar het midden management. Met als gevolg dat ook het midden management onvoldoende in staat is de vertaalslag te maken naar het teamleider- en medewerkerniveau. Hierdoor ontstaat al snel veel discussie waarbij de volgende opmerkingen gemaakt worden: Men meet niet de goede zaken, de cijfers worden alleen maar gebruikt om afdelingen af te straffen, de cijfers geven niet het juiste beeld van hoe het echt gaat enz.

Al deze zaken zijn veel gehoorde geluiden binnen een organisatie. Echter is dit terecht? Persoonlijk denk ik van niet. Ik denk dat het vooral angst is omdat onvoldoende duidelijk is gemaakt dat het inzicht is nodig om te sturen en niet om te straffen.

De nadruk ligt vooral op het negatieve. Bijna nooit wordt benadrukt dat het ook bijvoorbeeld inzicht geeft in het feit dat er meer werk is dan mensen en je middels het inzicht ook kan aantonen meer FTE’s nodig te hebben bij de huidige werkzaamheden. Inzicht kan je helpen en kan ook voor je werken als het op de juiste wijze wordt gebruikt door iedereen in de organisatie.

Aan de andere kant is het ook wel zo dat menig operationeel manager liever geen inzicht geeft (voor transparantie zorgt) in hun huidige prestaties. Want stel je voor dat de baas weet wat er precies op de afdeling gebeurt, ‘ dat moeten we niet hebben’ . Het verschaffen van transparantie geeft een gevoel van controle en verlies van onafhankelijkheid.

In de basis ben ik van mening dat het gebruik van Performance Management en daarmee sturen en verschaffen van inzicht positief is en als je als manager niets te verbergen hebt dan hoef je, je ook geen zorgen te maken. Als het verkregen inzicht op de juiste wijze wordt gebruikt door de organisatie is de angst voor de transparantie ongegrond en kan het je alleen maar helpen.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro