De Karoo is één van de laatste ongerepte gebieden van Zuid-Afrika, maar Shell dreigt dit gebied onherstelbaar te beschadigen. Shell wil namelijk in de Karoo schaliegas winnen dat extreem vervuilend voor het milieu en bedreigend voor de gezondheid is. De Karoo is een droge streek waar mens en dier afhankelijk zijn van het schaarse aanwezige water. Zij kunnen makkelijk zonder gas, maar geen dag zonder water. Onder de Karoo bevinden zich meerdere grondwaterreservoirs die met elkaar een zeer belangrijk waternetwerk vormen. Als één grondwaterreservoir vervuild raakt, gebeurt dat dus automatisch ook met de anderen. Die vervuiling kan nooit meer worden teruggedraaid.
Schaliegas bevindt zich in aardlagen op circa vier tot tien kilometer onder de aardoppervlakte. Het winnen van schaliegas gebeurt via een buitengewoon destructieve en ter discussie staande methode: hydraulic fracturing of fracking. Voor fracking is veel water nodig, per boring circa 15 miljoen liter. Dat water wordt vermengd met zand en verschillende chemicaliën. Het mengsel van water, zand en chemicaliën wordt onder hoge druk in boorgaten geschoten waardoor de leisteenlagen worden gekraakt en het daar aanwezige gas vrijkomt.
In Zuid-Afrika heeft Shell’s aankondiging naar gas te gaan boren geleid tot een publiek protest van ongekende intensiteit. Zij verzetten zich tegen Shell’s halsstarrige pogingen om een plan door te drukken dat één van de laatste ongerepte gebieden van Zuid-Afrika gaat vernietigen. Shell heeft zelf bevestigd dat de gasvoorraden in de Karoo niet langer dan 15 tot 20 jaar zullen meegaan. Het gaat hier dus overduidelijk om winst op de korte termijn terwijl er in Z- Afrika uitstekende voorwaarden zijn om duurzame energie ontwikkeling op grote schaal tot stand te brengen. Schaliegas zou het gat tussen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een toekomstig tijdperk van duurzaam opgewekte energie moeten overbruggen. Maar investeer dan niet meer in een vervuilende overgangsbrandstof, maar in de energie van de toekomst: zon en wind.
De Zuid-Afrikaanse Minister van mijnbouw, Susan Shabangu, wil dat er een gedegen onderzoek wordt uitgevoerd naar de risico’s rond hydraulic fracturing . Echter Shell gaat met de voorbereidingen voor het boren naar de gasreserves in de Karoo gewoon door en deelt ondermeer flyers met misleidende informatie (Shell onwaardig) bij zijn pompstations uit.
We weten allemaal hoe groot en krachtig de Koninklijke Shell is. Als Nederlanders zijn we daar trots op. Maar Noblesse Oblige. Ik hoop dat alle betrokkenen bij de Shell (aandeelhouders, werknemers, klanten etc.) dàt met me eens zijn en hun invloed willen aanwenden om te voorkomen dat Shell in Zuid Afrika een enorm groot gebied (ongeveer twee keer Denemarken) blijvend vernietigt.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro