Ondernemingsraad vaker bezig met reorganisaties.

De economische crisis komt bij een groot aantal bedrijven hard aan. Door deze klappen is de ondernemingsraad(OR) vaak genoodzaakt om een reorganisatie toe te passen. In deze, economisch moeilijke tijden is een reorganisatie een eufemisme geworden voor collectieve ontslagen. Ten opzichte van 2011 is de OR in 2012 drukker bezig met reorganisaties.

Vorig jaar werd het nog door 52% van de ondernemingsraden besproken, dit jaar is dat percentage gestegen naar 65%. Daarbij komt dat maar liefst 55% van de OR zich dit jaar ook met een inkrimping van de organisatie bezig houdt. Dit bleek na onderzoek van OR Insight 2012.

Door deze toename van reorganisaties is de werkloosheid logischerwijs ook toegenomen.

In vergelijking met vorig jaar is het aantal werklozen in 2012 drastisch toegenomen, dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit aantal is zelfs toegenomen naar het hoogste niveau in twintig jaar tijd. Zo waren er in januari 2011 nog 818.000 werklozen in Nederland, in 2012 is dit aantal met 17% toegenomen naar een totaal van 960.000 werklozen.

Voor werklozen kan het lastig zijn om weer snel aan de slag te gaan. Het ontslag is voor velen een mentale klap en dit komt de motivatie in een zoektocht totaal niet ten goede. Daarnaast is het aanbod van banen momenteel ook zeer schaars. Deze mensen moeten dus heel creatief gaan nadenken over hun toekomst. Wat wil ik? Wat kan ik? Hoe bereik ik dat? Dit zijn een aantal vragen waar ze over nadenken. Totaal een andere weg inslaan kan hele positieve gevolgen hebben. Daarnaast zijn outplacementbureaus ook heel goed in staat om mensen te begeleiden tijdens deze fase. Deze bureaus motiveren, adviseren en begeleiden deze mensen in hun zoektocht naar een nieuwe werkgever of zelfstandig ondernemerschap.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro