Zaterdag 29 april is John Kenneth Galbraith overleden. Galbraith wordt gezien als invloedrijk econoom, maar was toch vooral bekend omdat hij John F. Kennedy, en later andere democratische presidenten, adviseerde. Hoewel hij een imposante lijst met boeken nalaat, is zijn bekendste boek nog altijd ‘The Affluent Society’ uit 1958, waarin hij de nadruk op materiële productiegroei van de private sector fel bekritiseerde.
In de VS leidde dat volgens hem tot publieke armoede te midden van private rijkdom. Dat was op zich geen nieuw inzicht, maar wel een frontale aanval op een van de hoekstenen van ‘the American way of life’.
Een ander boek dat het nodige stof deed opwaaien, was ‘New Industrial State’ uit 1967. Hierin betoogt Galbraith dat bedrijven autonome, oligopolistische instituten zijn, alleen gericht op marktaandeel en niet op winstmaximalisatie, die elke vorm van invloed door ‘belanghebbenden’ (entrepreneurs of aandeelhouders), kartelpolities, of consumenten willen uitsluiten. In dat licht gezien krijgt het bewierookte begrip ‘concurrentie’ of ‘vrije markt’ een heel andere connotatie.
Een minder opzienbarend maar wel erg interessant boek, is ‘The Great Crash 1929’ uit 1954. Zonder enige opsmuk analyseert Galbraith de krachten die hebben geleid tot een totale economische ineenstorting. En dat maakt het handzaam referentiemateriaal voor de ‘crash’ die eind vorige eeuw plaatsvond, of voor ‘crashes’ die nog kunnen komen.
Een bespreking van het boek ‘The Great Crash 1929’ kunt u hier lezen.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro