Leveranciers die niet innoveren en zich niet op tijd aanpassen aan de eisen van de 21ste eeuw gaan failliet. Wat niet goed is moet wijken voor het nieuwe en betere. Hoe anders is dat in de zorg. Op twee manieren houdt de overheid ondermaatse zorgaanbieders overeind.
Enerzijds door een onnavolgbaar complexe methodiek van nacalculatie, die er op neerkomt dat zorgverzekeraars via de achterdeur toch betalen voor een groot deel van de tekorten van aanbieders die ze beter niet zouden moeten contracteren.
Anderzijds blijven kwalitatief onvoldoende aanbieders bestaan omdat sluiting het alternatief zou zijn. Veelal komt dit voort uit ondeskundigheid van de leiding. Het slechte fusiebeleid van de Gooise ziekenhuizen is in deze illustratief voor falend beleid, zeer onvoldoende toezicht en het niet adequaat ingrijpen van de politiek.
Het slagveld zorgfusies ligt door fusiefouten ( zie artikel in het FD van 27 november waarin de casus Tergooiziekenhuizen in `t Gooi wordt ontleend) inmiddels bezaaid met debacles.
Het is noodzakelijk dat de Minister van Volksgezondheid keihard gaat ingrijpen voorat het te laat is. Een verstandige overheid stimuleert veel innovatie in de zorg. Zonder innovatie wordt de zorg niet meer te bemensen en telt de zorg in 2025 meer dan twee miljoen werknemers. Ook exploderen de kosten, tot 20 procent van het BNP. Het kabinet Rutte moet zich realiseren dat vernieuwing in denken , doen en handelen in de zorg broodnodig is. Op de huidige weg in de Zorg doorgaan zal dramatische consequenties tot gevolg hebben.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro