'Geef mij werk wat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken' (Confucius). Over passie, flow, “volg je hart” en het verschil tussen management en leiderschap / van topmanager tot taxichauffeur.
Ondergetekende is dienstverlener in hart en nieren. Het zit in mijn DNA. Daarnaast is #leiderschap mijn passie en mijn persoonlijke missie is het leveren van een substantiële bijdrage aan (de ontwikkeling van) NIEUW (dienend) leiderschap. Het is al weer een tijd geleden dat ik een column of recensie aan het www. toevertrouwde.
De aanleiding voor deze column is mijn ontmoeting met een ondernemer die een topfunctie bij #Tesla en #Nike opgaf en nu in een Tesla #Taxi zijn klanten naar hun bestemming brengt. Ondergetekende kwam in aanraking met Werner Seedorf doordat ik een taxi nodig had om mij naar Elburg te brengen, waar ik de volgende dag aanwezig moest zijn bij de herdenkingsdienst voor mijn overleden zwager. Op weg daar naar toe ontspon er een gesprek met het label: Geef mij werk wat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken. Hij zit niet thuis op de bank omdat hij nooit meer hoeft te werken, nee hij haalt zoveel energie uit zijn werk, dat hij zijn werkzaamheden niet meer ervaart als werken…
Hij stond als Business Resolutions Partner Benelux aan de wieg van Tesla en werd na bijna 8 jaar weggekocht om een soortgelijke uitdaging aan te gaan bij #NIKE in Hilversum. Op enig moment haalde hij geen energie meer uit zijn werk. Hij reed heel graag auto en werd door een vriend getriggerd om van die hobby zijn werk te maken. Na het behalen van zijn taxivergunning maakte hij 1 jaar geleden zijn eerste rit als taxichauffeur. Hij heeft geen seconde spijt van die keus. Geen gedoe, vrijheid en het ontmoeten van andere mensen met een verhaal.
Ik heb zo genoten van ons gesprek en zijn visie op mensen en leiderschap dat ik het geen straf had gevonden als de rit Maastricht of Groningen als eindbestemming had. Wat is er mooier dan met plezier en enthousiasme je werk te kunnen en mogen doen. We waren het er beiden over eens, dat dienstverlening mensenwerk is.
Ook weer gehoord dat er nog heel veel chefs, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders dit niet op het netvlies hebben staan. Het is dan ook niet zo verwonderlijk, dat er dagelijks 2.000.000 mensen met pijn in de buik naar hun werk of opdrachtgever gaan.
We spraken over loslaten & vertrouwen. Ik vind dat laatste woord HET woord van de toekomst. Ik noem het dan ook frequent in mijn uitingen. Van Controle naar Vertrouwen. Als ik aan een leidinggevende vraag waarom hij of zij niet loslaat en vertrouwen geeft is vaak het antwoord “daar gaan ze misbruik van maken”. Mijn reactie is dan “klopt. Maar heb je enig idee hoeveel procent van de medewerkers dat doen?” de meeste reacties komen in de buurt van 50%. De praktijk is anders. Het gaat om 3 tot 5 %. Om die te kunnen aanpakken of te kunnen ontslaan gaan bedrijven en organisaties systemen optoolen waar 95 tot 97 % van ALLE medewerkers last van hebben. Opbouwen van personeelsdossiers. IT programma’s die in de gaten houden of de werknemer wel achter zijn of haar scherm zit. Eisen dat medewerkers naar de zaak komen, ook als dat niet past bij hun privésituatie enz. Of prikklokken.
Als er meer #vertrouwen zou zijn, dan hoefden de medewerkers van HRM/ P & O hun kostbare tijd niet meer te verprutsen aan het bijhouden van personeelsdossiers + vakantiekaarten en gingen er meer mensen met plezier naar hun werk. Als ik zie met hoeveel plezier en enthousiasme Werner Seedorf zijn “werk” doet en in zijn flow zit, dan bedenk ik dat het fantastisch zou zijn als ALLE medewerkers in staat zouden worden gesteld om dat ook te doen. Dat zou niet alleen goed zijn voor de medewerkers, maar ook voor de werkgevers c.q. opdrachtgevers zelf. Tel uit je winst: Om te beginnen voor jezelf en je partner en gezin. Minder stress en meer (onbetaalbare) quality time. Verder substantieel minder kosten voor werving & selectie (en als je het echt goed aanpakt helemaal geen kosten, want de sollicitanten staan op de stoep te trappelen om aan de slag te gaan. Dat scheelt al gauw 10.000 euro per vacature) het inwerken van nieuwe medewerkers en transitievergoedingen, minder kosten voor doorbetaling bij ziekte. En wat te denken van een hogere klanttevredenheid.
Als managers mij vragen waar ze op moeten focussen en zich in moeten verdiepen om een succesvolle leider te worden, dan is mijn standaard reactie: Nieuw (dienend) leiderschap, #Semcostyle, #Rijnlands, #HPO (High Performance Organizations) en de #1 leiderschapdenker volgens de #HBR, @Marshall Goldsmith (It is all about behaviour).
In 1 van mijn inleidingen en in mijn uitingen op social media schreef ik “zet je managerspetje en managermasker af’’. Verder “bedank mensen, geef ze een compliment, vraag hulp en biedt hulp aan. En – last but not least – bied je oprechte verontschuldigingen aan als je in de fout bent gegaan. Je kunt ook de volgende tekst als screensaver gebruiken: 'Managers kijken naar de bottomline. Leiders kijken naar de horizon. Die hebben de toekomst.'
Inspiratie / food for thought
Ben jij ook een van die mensen die met pijn in de buik naar je werk gaat, laat je dan inspireren door deze column. Je kunt dromen en filosoferen over dingen die je energie geven. Soms moet je het “gewoon” doen. Werken in een toxische omgeving is belastend en in schril contrast met FLOW…Als ik het warme bad wat ik van Werner Seedorf kreeg vergelijk met de koude douche van de chagrijnige chauffeur van de shuttle service van het Ibis Hotel naar Schiphol, dan realiseer ik mij dat je een derde deel van de dag besteed aan werken. Dan is het wel heel fijn dat je werk hebt wat bij je past…
Meer weten of last van een bazige baas die nog nooit van UNBOSS (van @Lars Kolind) heeft gehoord? Mail Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl Taxi nodig? Bel 0031638061458 (of mail info@WSDTaxi.nl)
Koos Groenewoud, voor #ManagementPRO. 13 februari 2024. Casa Branca Cabreiros / Salir de Matos Portugal.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>