De rijkste in CHINA op dit moment, c.q. deze maand, is Mrs. Zhang Yin, CEO en eigenaresse van de Chinese multinational NINE DRAGONS PAPER. Mevrouw Zhang Yin is goed voor $ 3,4 miljard en in de tussentijd still going strong! Er zitten een paar opmerkelijke kanttekeningen aan dit succes: - we hebben het niet alleen over een succesvolle dame, - we hebben het hier ook over een succes op mainland China, - en de hoofdactivititeit van deze multinational is oud papier! Hoezo voorspoedige ontwikkeling van de Chinese economie?
Oud papier, wordt dat in uw wijk ook nog opgehaald als ondersteuning van allerlei verenigingen of levert u het in op de lagere school van uw kinderen? Nu, als al deze inzamelaars ook nog eens goede ondernemers zijn dan is c.q. wordt binnenkort dit inzamelen van 'Oud Papier' een Gouden Handel! Hetzelfde zagen we dit jaar ook al bij 'Oud Ijzer': onze wergwerpmaatschappij zag er geen brood in, menig Chinees handelaar zag dat wel want er bestond een zéér grote vraag naar ijzer en andere metalen in hun mainland. Nu zitten wij in de EG met topprijzen voor een eenvoudig stukje gebruikt(!) metaal.....
En de manier waarop deze handel begon was zo eenvoudig: China wist ondanks allerlei importbeperkingen toch nog heel veel containers te leveren aan de EG. Wat de Chinezen al kort na dit succes betreurden was het feit dat al hun containers leeg terugkeerden naar hun mainland. Vanaf dat moment, en da's nog niet eens zo heel lang geleden, lieten ze deze lege containers door hun agenten vullen met oud ijzer en oud papier. In de Rotterdamse, Hamburgse en andere Europese havens werd op dit vullen van containers eerst nog wat lacherig gereageerd maar zie nu het doorslaand succes! Mevrouw Zhang Yin (NB: het is sowieso al een wonder dat zij de '1-kind-per-gezin-dan-maar-liever-een-jongen' rage in haar mainland overleefd heeft) is de rijkste + vrouw van China, en dat met oud papier.... Het zal niet lang meer duren of haar garage wordt opgesierd met toch een Nederlandse SPYKER; als Victor Muller c.s. er al niet 1 aan haar hebben verkocht. Voor het luxe automobiel SPYKER is mainland China tenslotte de belangrijkste afzetmarkt.
China komt er aan en snel ook. Meer en meer wordt je duidelijk dat hun strategische kijk op het zaken doen zijn oorsprong kent in het TAOISME: Lange Termijn kunnen denken, over toekomstige generaties heen dat is hun leidraad. Niet zoals bij ons in het (nu nog) Rijke Westen: slechts kort vooruitkijken conform 'what's in it for me?' en daarna(?), zoals de woorden van Louis XV 'après moi ledéluge', na mij de zondvloed.
Maar het lijkt erop, ook tot niet geringe verbazing van de Chinezen zelf, dat hun economische ontwikkeling sneller gaat dan verwacht. Een ander feit is namelijk dat Chinese bedrijven dit jaar wereldwijd de meeste nieuwe patenten hebben aangevraagd! Piskijkers nemen het de Chinezen kwalijk dat ze alles wat ze zien kopiëren en da's niet onmogelijk want 'goed gekopieerd beter dan slecht zelf bedacht' is ook een onderdeel van hun cultuur; maar ook daar bent u zelf bij.
Aan deze en andere interessante Chinese zaken en ontwikkelingen besteedt the Financial Times momenteel veel aandacht en terecht want het is zeker interessant én leerzaam wat daar gebeurt.
En in de tussentijd? Denkt u maar aan 1 van de wijsheden van Lao Tse: "Be still like a mountain and flow like a great river." Dat deed China ook.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro