'but ask yourself, what you can do for your Country?' aan these famous last words van JFK, nou ja almost dan, dacht ik toen ik de synopsis las van het rapport 'Hoger Onderwijs en de Arbeidsmarkt'. Een rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Boston Consulting Group. Het is zeker te waarderen dat er nu eens een rapport komt met een positieve conclusie want volgens BCG hebben we geen tekort aan Hoog Opgeleiden, nee eerder een overschot. Kijk dat is nog eens andere koek, maar baseert BCG zich hiermee nu ook op volledig andere gegevens?
De Boston Consulting Group wist gisteren al direct de (internationale) aandacht op zich te vestigen met de positieve ondertoon van hun nieuwste rapport: 'Er is in Nederland géén tekort aan hoog geschoolden!'. Wat dat betreft is de publicatie van het rapport 'Hoger Onderwijs en de Arbeidsmarkt' al direct een doorslaggevend (marketing) succes; compliment dus! Men bracht ons ook nog eens goed nieuws, zo leek het, want: er is in ons land een 'stille reserve' van ca. 80.000 hoog opgeleiden in fte's(!), het enige wat wij (& zij) nu nog missen dat zijn de juiste banen voor deze hoog-opgeleiden.... Aan het werk dus.
Wat signaleert BCG nu:
- => 27% van de Nl. beroepsbevolking is Hoog Opgeleid (tegen een EU gemiddelde van 17%!)
- => in de Top 500 van universiteiten eindigt Nl. als 'universiteitenland' op de 3e plaats!
- => het overschot aan hoogopgeleiden kan in 2020 zelfs ca. 140.000 m/v bedragen!
Maar ook merkt men op:
- -> veel hoog opgeleiden werken onder hun niveau, werken parttime of blijven thuis (zorgtaak bijvoorbeeld)
- -> we kennen weinig starters (c.q. zelfstandigen) onder de hoog opgeleiden
- -> het MKB trekt nauwelijks hoog opgeleiden aan
- -> we kennen in Nl. nog nauwelijks een kennisintensieve industrie
OK, maar signaleerde bijvoorbeeld de Raad voor Werk & Inkomen met haar 'Arbeidsmarktanalyse' in april 2005 niet ongeveer hetzelfde? Jawel hoor, leest u het maar, zeker voor wat het de hoog opgeleiden betrof zijn hun conclusies nagenoeg dezelfde. De insteek die het RWI nam was echter iets minder positief en daarom kregen zij waarschijnlijk minder aandacht. De uitdaging voor ons blijft door deze en andere onderzoeken 'gelukkig' toch dezelfde.
Wat beiden en andere onderzoekers ook doen is de Zwarte Piet van dé Oplossing neerleggen bij Overheid en Bedrijfsleven. Zou het echter, in het kader van het Nieuwe Werven & de opleving van de Economie, niet verstandiger zijn om deze uitdaging neer te leggen bij de (nieuwe) werknemer?
Of zoals John F. Kennedy eens zei: 'Ask not what your Country can do for you, but ask yourself what you can do for your country?' Veel waarschijnlijk.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Heel leuk maar mijn reactie blijft: "waarom zou ik extra moeite doen iets (meer) te betekenen voor een land waar die moeite niet wordt gewaardeerd?". Er is hier voor zover ik kan nagaan niemand, maar dan ook niemand die het fijn vindt om mensen voor zich te hebben werken die beter zijn dan hij/zij zelf. Over de redenen hiervoor moet je niet bij mij zijn, heb je me ook niet voor nodig denk ik. Ik emigreer dus, net als veel andere "overtollige" hoog opgeleiden naar waar inzet/initiatief wel wordt gewaardeerd (en de wereld is wijds en groot).
Ik hou niet van slachtofferrollen, maar dit is nu bij uitstek een land waar het hoofd boven het maaiveld het liefst met veel voeten weer naar beneden wordt gestampt. Dat is ook de belangrijkste reden die ik bedenk bij het falen van (voor zover ik kan overzien) alle "innovatiemanagement" projecten. Dat en een compleet falen van de hoogste bazen om dergelijk management niet alleen in management documentatie maar ook op de werkvloer met hand en tand te verdedigen tegen hun middle-managers. Drie "weerstanden"; de cultuuromslag heeft geen zichtbare "opdrachtgever", er ontbreekt veelal zelfs een "projectleider" en de uitvoerders zijn "bang". Is er nog iemand die een cent voor de slaagkans van zo'n project geeft?
Als je opleiding te duur vind, probeer je bedrijf dan eens te runnen met ongeschoolden. (Derek Bok, Harvard Law School).
Waarom moet het geld altijd van de staat komen ?
Zijn de bedrijven dan zo bang voor een brain drain ? Of voor rechtmatige looneisen van wie zich werkelijk inzet ?
Een gezonde cultuur en een eerlijker loon zou hier op termijn veel kunnen veranderen.
Armand Van Hoye