Management en oude structuren

In deze tijden van krediet crisis zijn de maatregelen die genomen worden door bedrijven gebaseerd op het zogenaamde oude denken. Met het oude denken bedoel ik dat maatregelen gestoeld zijn op inhaken op verminderde ontvangsten. Het eerste wat managers doen is het nemen van kostenbesparende maatregelen. Op zich lijkt dit logisch, maar als men een analyse maakt voor de verdere toekomst, ziet men dat dit valt onder wat ik noem 'het oude denken'.

Als men de hudige tijden goed analyseert ziet men dat er in bepaalde marktsegmenten inderdaad minder wordt uitgegeven. DIt komt door een aantal zaken: 1) Men verkrijgt geen leningen om te investeren, 2) men gaat geen leningen aan omdat men vermoedt dat de investering niet meer terugverdiend wordt, 3) men wacht af wat anderen doen.
Eigenlijk is punt 1 ...

Tony de Bree
Lid sinds 2019
Ruud, iwie bepaalt nu eigenlijk wat oud is en wat nieuw?

Dit betoog lijkt een beetje op veel van de uitspraken van mijn kinderen (beiden pubers). Die denken ook dat alles wat zij denken "nieuw" is en wat hun ouders denken "oud".

Alles wat je noemt is "oude wijn in nieuwe zakken". Misschien net als voor mijn kinderen: als het nieuw voor jou is is het nieuw voor iedereen?

Mvg
Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
Frank Claessens
Ruud,

Het benoemen van zaken als 'oud' of 'nieuw' wekt verwarring, zie de reactie van Tony. Daarbij is de toelichting ook niet helder. Wie zegt mij dat potentiële kopers of geldschieters niet dezelfde geneigdheid hebben als de banken. Wie garandeert mij dat het bedrijf dat mij het product moet leveren wel kan leveren, of dat het geld wat ik er in stop wel in veelvoud terugkrijg. Immers dat een bedrijf geld nodig heeft en het van de banken niet krijgt, is toch veelzeggend. Ik ben er wel van overtuigd dat bedrijven 'anders moeten doen' en denk dan eerder aan zaken als bijvoorbeeld 'samenwerking op producten of diensten', 'effectievere bedrijfsprocessen' .

Met vriendelijke groet,

Frank Claessens
Ruud Pieterse
Natuurlijk hebben Tony en Frank een punt. Maar wat ik signaleer is dat er alleen maar hetzelfde geld steeds geinvesteerd wordt, bij een soort toerbeurt. Maw er is geld in de markt, en het wordt weggezet tegen een dividend. Nou wordt dat bedrag steeds hoger, maar daar wordt het bedrijf niet beter van.
Ik heb in 2007 al gewaarschuwd dat er geen bedrijvenbelang is bij de hele aandelen handel (zie Kostenbesparing en shareholdersvalue). Er is alleen maar of een individueel belang, of een belang van bv pensioenfondsen. Nou is het hun goed recht, omdat het systeem de ruimte geeft. Echter is dit een complete zeepbel.
Risico nemen is er ook bij de aandelenhandel, dus die vlieger gaat niet op. Ach en inderdaad wat is oud en nieuw. Feit is dat we nog steeds de oude manier van economisch denken en stimuleren. Wachten maar weer tot het weer fout gaat?

Meer over Crisismanagement