Het Makke Schaap

Wij geven vaak af op mensen die zich gedragen als makke schapen. Dat is niet terecht. Er zijn veel zoveel voordelen verbonden aan ‘mak’ gedrag, dat het geregeld te verkiezen valt boven eigenzinnig, dwars of opstandig gedrag. Beter een mak schaap dan een zwart schaap.

Het is lang niet altijd leuk of ook maar aangenaam om bijzonder en uniek te zijn en je eigen weg te gaan. Je hebt te maken met weerstand, agressie, eenzaamheid en gebrek aan steun.

Nee, dan de makke schapen.
Makke schapen gaan natuurlijk met velen in een hok. Dat betekent dat het er gezellig is, gedachten en gevoelens worden gedeeld, je hoeft zelf niet over iedere stap na te denken, maar kunt je laten meevoeren door de stroom en de gezamenlijkheid. En het allerbelangrijkste is: je hoort er bij. Je hoeft je geen zorgen te make...

Lex van Haarlem
Leuk en onconventioneel pleidooi voor conventioneel medewerkersgedrag. Dit is de eerste paradox die ik zie.

Ik ken enkele mensen die zich in hun werk op een goed gemotiveerde manier gedragen als 'mak schaap'.
Zij worden goed gewaardeerd. Vooral als mens, maar ook met een 'niet-bijzonder' inkomen.

De tweede paradox die ik zie, is dat deze mensen heel gewoon en tegelijkertijd zeer schaars zijn.

Ik zie deze mensen als 'wijze persoonlijkheden' die goed invulling weten te geven aan een leidingnemende rol die in hun eigen ogen en in de ogen van hun collega's past bij hun functie.
Ook de collega's werken daar zo, bewust of onbewust, aan mee. En dat bevalt.

In sommige gevallen lukt het zulke 'wijze persoonlijkheden' ook om naast hun leidingnemende rol een goede invulling te geven aan een leidinggevende rol die eveneens in hun eigen ogen en in de ogen van hun collega's past bij hun functie.
Dan is er tot ieders tevredenheid sprake van een goed functionerende manager.

Tenslotte zie ik een derde paradox.
Vanuit de veel voorkomende, maar ondoordachte veronderstelling dat leiders meer waard zijn dan volgers zijn er te weinig mensen die zoals hier bedoeld onopvallend hun werk als 'mak schaap' doen.
Daarentegen zijn er te veel mensen die op een niet-succesvolle wijze proberen bijzonder en uniek te zijn. Dit resulteert in quasi-eigenzinnig, opstandig en dwars gedrag, hetgeen we steeds meer zien, maar waar niemand op zit te wachten.

Inderdaad, het is voor veel organisaties handig om in meerderheid 'makke schapen' te hebben. Bij nader inzien klinkt dit eenvoudiger dan het is. Fantastische column!

Jos Steynebrugh
Carolien,
Wat je nou zeggen wil met die makke schapen is me uit de tekst hierboven niet duidelijk. Dus even op je website gekeken. Ook dáár wordt niet duidelijk wat je met het onderwerp wil. Wel dat je een nul achter je tarrieven zou kunnen zetten (véél te laag om geloofwaardig te zijn).

Ik vind je mening wel héél erg vrouwelijk: liever harmonie dan conflict. Ik vind dat je éérst moet krabben, dan schuren en pas daarná schilderen en dan ontkom je niet aan tegengas of conflict. Sterker nog: een stevig conflict wil wel eens helpen pm de ECHTE meningen naar boven te krijgen.

Wist je trouwens dat je naam een wel héél speciale betekenis krijgt in deze contekst? Carolien is een Nederlandse meisjesnaam. Het betekent `Kerel, man, flinke of vrije man`. zie http://babybytes.nl/namen/meisjes/Caroli

Persoonlijk hou ik niet van makke schapen. Geef mij maar wijze tijgers.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
www.changeenhancement.nl
Jacqueline
Interessante gedachte: als jij in je kracht zit als mak schaap, waarom zou je dan proberen iets anders te zijn?

Kijk een paar avonden (reality)tv en zie hoe wij aandacht krijgen door uit te blinken, onszelf te promoten, stoer te zijn. En worden we daar gelukkig van? Of goed in ons werk? Of nuttig voor onze omgeving?

Ik vind het een krachtige keuze als iemand kiest voor een rol die hem of haar goed ligt, en waarin h/zij tot bloei kan komen.

Bovendien: tijgers zijn solitair levende dieren en schapen leven in kuddes. We kunnen niet allemaal op ons eigen eiland zitten. We hebben anderen nodig. Inderdaad, organisaties hebben behoefte aan mensen die leiding kunnen accepteren, samen kunnen werken, en inzien dat het dienen van het groepsbelang meestal leidt tot persoonlijk voordeel.

Inspirerend, Caroline!

Jacqueline
Hans Bool
Op het eerste gezicht lijkt het makke schaap iets wat je moet willen. Maar hoe verder ik erover nadenk, hoe meer risico's ik zie. Ik kijk dan even naar de beurs hoe makke schapen in kuddes achter elkaar rennen, maar niet weten waarom (iedereen doet het, dus het zal wel goed zijn). De metafoor van herder en schaap past m.i. ook niet meer in de huidige kenniseconomie. Daar wil je assertieve netwerkers die naast hun eigen unieke inbreng ook weten wanneer ze moeten luisteren en samenwerken.

Of tijgers in die zin slim zijn vraag ik me ook af. Ik moet dan denken aan de reclame van Accenture: Be a tiger, maar in de praktijk blijkt samenwerken toch wel een issue vaak.
Caroline Franssen
Bedankt voor jullie reacties! Het Makke schaap is één van de columns in mijn boekje Het Makke Schaap en andere Fabels voor managers.

Zie mijn website: www.CarolineFranssen.nl