De vele artikelen die verschijnen over zelfsturing en zelforganisatie hebben een opvallende overeenkomst: het onderwerp macht wordt genegeerd. En dat terwijl de rol van macht doorslaggevend is in het bereiken van duurzame zelfsturing.
Duurzame zelfsturing vraagt om structureel empowerment, ofwel de daadwerkelijke distributie van zeggenschap en verantwoordelijkheid naar het laagste niveau in een organisatie waar een vakkundig besluit genomen kan worden (Sinteur, 2018). In essentie vraagt dat om het delen van macht en dus om het loslaten van formele machtsposities. Veel bedrijfseigenaren en managers zijn huiverig voor dat loslaten. Halfslachtige pogingen daartoe zijn een belangrijke reden voor het mislukken van invoering van zelfsturing. Wat ontbreekt is het vertrouwen dat een organisatie...
Zo gezien, verwijzen begrippen als “structureel empowerment” mogelijkerwijs naar kwalitatieve veranderingen in de culturele omgeving van professionals waarbij waarden, als resultaat en support, inhoud geven aan nieuwe ontwikkelingsvormen van professionnele identiteit. Maar “zelforganisatie” is mijnsinziens geen mogelijk nieuw te implementeren vorm van organisatie.