Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het gaat veel meer over persoonlijkheid. De persoonlijkheid van de leider.
Zeiden de oude Grieken al niet: "Ken Je Zelf"?
Tegenwoordig, en dat duurt toch al wel een tweetal decennia minstens, komen er heel veel leiders omhoog 'drijven' die van geen zelfinzicht willen weten. Het begrip 'zelfkennis' is aan hen totaal niet besteed. Dit nekt de cultuur in heel veel bedrijven en het heeft kapitaalvernietiging op grote schaal tot gevolg. Zulke ego's zijn niet zomaar op andere gedachten te brengen. Zie het archief van VARA's 'Dat Kan Niet Waar Zijn'. Ziende stekeblind.
Mooi artikel, ik ben het roerend met je eens. De dominante, masculine directeur is eigenlijk een reliek uit het verleden. In de organisatie van de toekomst, de organische, "teal" organisatie, is geen plaats meer voor zo'n haantje. De leider van de toekomst is zich bewust van zijn ego-gedoetjes en herkent wanneer hij van daaruit handelt en wanneer hij handelt vanuit het grotere belang van het geheel. Kwetsbaarheid en niet-weten horen daar zeker bij. Dat is één van de redenen dat ik meditatietrainingen voor managers organiseer: om de positie van het niet-weten te leren waarderen.
Hartelijke groet,
Heleen Kuiper
eens en vandaar mijn pleidooi voor aanstellen van andere leiders (met een andere persoonlijkheid, kleurstelling). Androgyn leiderschap. Interessante gedachte op internationale vrouwendag niet? PostNL heeft het voorbeeld gegeven: 'haantjes' in de top eruit en vervangen door een 'hen' genaamd Herna Verhagen. Onderdeel van een stijlverandering aan de top, zo weet ik uit betrouwbare bron. Zie ook mijn boek voor de casus PostNL.
Maar de realiteit is dat dat een proces van jaren vergt. Voor de korte termijn moeten we het er mee rooien en de andere tips omarmen. Dat doe ik althans in mijn werk als adviseur. Af van de oude garde op directienivo vraagt ook om ander toezicht, maar daar is vaak sprake van hetzelfde euvel. Gerard van Vliet van NCD pleit niet voor niks voor verjonging in het toezicht. Ik zie vanuit mijn rol overigens ook andere goede voorbeelden als ik met directie en toezichthouders aan tafel zit. Er is hoop.
Wij hebben inmiddels goede ervaringen opgebouwd met de virtuele dialoog, waarbij panels of zelfs alle medewerkers (tot zelfs 1000 den) betrokken worden bij strategische vragen, vitaliteit, opleidingsbeleid, beoordelingsprocessen, gebruikservaringen, innovatie, future-proofness, etc. Informatie moet vrijelijk kunnen bewegen, eens, en dat gaat niet vanzelf. Oplossingen als Yammer (lage respons, langdradig) en enquêtes (lage respons, geen nieuwe kennis) hebben niet voldaan aan de verwachting, maar virtuele dialoog is nog steeds noodzakelijk om snel en systematisch, bij herhaling de medewerker te betrekken: de echte oren en ogen van de markt en van de volgende stap tot groei. Staan meer organisaties, MTs en OR'en hier voor open dan voorheen? Volgens ons wel. De trend is positief. Recent toonde Harvard onderzoek dat degene die advies en feedback van anderen vraagt als intelligenter wordt gezien dan zij die dat nalaten. We zien nieuw elan bij onze klanten, doorgaans grote organisaties. Nogmaals dank voor je goede stuk!
Dank voor je waardevolle artikel, geschreven met visie en vanuit de praktijk. Samen met iemand anders werk ik met de benadering van The Undefended Leader, Kracht van de kwetsbare leider en ik herken veel uit je verhaal. Wij werken met 4 landschappen van leiderschapsego's, waardoor leiders (die dat willen!) zichzelf beter leren kennen in interactie met hun omgeving (Human Ecology).
We werken niet zozeer met leiderschapsstijl maar met houdingen. Als je je minder zorgen maakt over je ego word je minder bang en vrijer om in de gegeven situatie de houding aan te nemen die daar nodig is om leiding te geven. Dat kan bijv. subtiele kracht zijn of sterke kracht. Ook daarbij is er een ecologie: elke actie heeft een reactie tot gevolg, vaak een spiegeleffect.
Van belang m.i. dat het gesprek over kracht en kwetsbaarheid geopend wordt of doorgaat in Nederland. Motto: kracht + kwetsbaarheid = vrijheid.
Een hartelijke groet,
Oeds Blok
www.oedsblok.nl
Dankjewel Georgy
www.stapdialoog.nl