Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Een persoonlijke doelstelling zou mijns inziens waterDICHT moeten zijn. Met andere woorden, de doelstelling is zo geformuleerd dat ze Duidelijk is, Inspirerend werkt, ruimte biedt voor Creativiteit, uiteraard Haalbaar is en bovenal, op Toekomst gericht is.
Flexibel zou ik niet gebruiken. Je geeft mensen dan een vrijbrief om zodra het wat moeilijker wordt een andere, vaak makkelijkere, uitweg te zoeken.. Met als gevolg dat de uitdaging afzwakt, inspiratie verdwijnt, het niet meer leerzaam is en bovenal de benodigde kracht verliest.
Zelf was ik een groot aanhanger van SMART. Doch ook ik heb met scha en schande moeten vaststellen dat er aan SMART iets pittigs ontbrak.
Fuzzy doet me aan fuzzy logic denken, iets tussen 0 en 1, niet goed definieerbaar, maar wel plezant.
Kluif vind ik een goed alternatief.
En aangezien de drie acroniemen, alle, voor- en nadelen hebben, maak ik vanaf nu een tabelletje, waarbij alle objectieven SMART, FUZZY EN KLUIF moeten zijn.
Vanuit die drie gezichtspunten moet het mogelijk zijn om onze medewerkers duidelijk te maken wat we als management bedoelen.
Maar zolang het bedrijf geen beleid heeft, waarin continuïteitsmanagement is, waarin een kleven lang leren is verankerd, blijft het maar een aardig idee zonder echt resultaat.
Het start al met wat biedt je het personeel?
Hoe worden ze beoordeeld? Is dat in een beoordelingsgesprek, het één richting verkeer van de chef beoordeeld of is er een 360 graden beoordeling, waardoor een betere kijk komt op de competenties van de werknemer.
Zolang we op deze wijze werken wordt er weinig ruimte gegeven aan echt een leven lang leren.
Ik heb onderzoek gedaan op de hulpmiddelen die ten dienste staan van de managers.
Op het moment dat de werknemer zelf het initiatief kan nemen, door gewoon thuis op internet naar het systeem te gaan, zichzelf kan beoordelen en anderen vragen om hem/haar te beoordelen, dan wordt het voor de werknemer en het bedrijf zichtbaar waar de sterke en zwakke punten zitten. Werknemers die zichzelf hoger inschatten, worden dan op de grand teruggezet en werknemers die ondergewaardeerd worden, komen dan in beeld.
Hierdoor wordt de subjectieve chef ook bekeken en kan deze d.m.v. training en coaching worden verbeterd.
Op deze wijze is de werknemer dan ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen loopbaan carrière. En de werkgever weet exact welke waarde er in zijn personeel aanwezig is, kan hij ook de toekomst invullen.
Ron Ladage