Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Biljarters weten het wel: spelen over de band of tien over rood is moeilijker dan een simpele straight forward carambole. Stel: je hebt als manager drie “probleemgevallen”. Jansen, Pietersen en Klaasen. Hun enige verbindende factor is dat het nine to five people zijn die alleen maar werken om de hypotheek op te kunnen hoesten en daarbij matig presteren. Ook hun drive is matig tot slecht. Tot zover heb jij als manager een probleem. Maar ze zijn ook héél verschillend. Jansen houdt van duiven, Pietersen van voetbal en Klaasen van biljarten. Hoe je dat weet? Nou, gewoon, hun dossiers bij PZ een keer inkijken met een blokje Post-it’s erbij. Kleur maakt niet uit. Nou heeft géén van de drie genoemde hobbies jouw als manager je interesse, noch ben je expert op die gebieden, dus wat moet je ermee?
Verkeerde vraag. De goeie vraag is: “wat KÀN je ermee?”.
Nou, héél wat. Vraag ze eens te vertellen over hun hobby. Tegen de tijd dat de passie uit hun ogen spat en ze bijna “in tongen spreken” (pak em beet 10 minuten) onderbreek je ze met de opmerking: “Kijk, Klaasen, DÀT vuur wil ik nou óók zien als je over je werk praat”. In deze tijden van crisis gaat het erom wie mag blijven en wie niet. We maken de volgende afspraak: maandag a.s. om 15:00 uur praten we hier wéér over en dan wil ik van je horen wat hier moet veranderen om je even enthousiast over je werk te horen praten. Kijk: nu heeft HIJ een probleem.
Maandag daarop, 15:00 uur. Klaasen (de biljarter) verschijnt. Hij vertelt dat de ballen niet goed rond zijn (systeem), dat de tafel niet waterpas staat (omstandigheden) en dat de airco voor een tocht zorgt die de ballen doet afwijken na een stoot (geurineer). Maar ook dat hij weinig training heeft gehad (zelfinzicht en verantwoordelijkheid). Kijk, nu ontstaan er mogelijkheden.
Onderzoek waar processen eventueel aangepast moeten worden en of Klaasen niet een hard nodig een bijscholing of training moet volgen. Simpel toch, die (menselijke) interesse? Hard? Nee: je maakt vrienden voor het leven.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing en Innovatie Consultant