De mens is een emotioneel wezen en doet ten diepste het liefst wat hem gelukkig maakt. In essentie willen we de keuzevrijheid iets te creëren dat bijdraagt aan onze gemeenschap. Deze menselijke motivatie is uitgebreid onderzocht door Edward Deci en Richard Ryan in hun zogenaamde zelfdeterminatietheorie (ZDT). De kern van hun theorie wordt gevormd door de stelling dat er drie natuurlijke basisbehoeften zijn die, indien bevredigd, voor optimaal functioneren en groei van een persoon zorgen. Ook de intrinsieke motivatie van een persoon om doelen te bereiken hangt van de bevrediging van deze behoeften af.
Drie psychologische basisbehoeften
Volgens Deci en Ryan delen alle mensen drie aangeboren psychologische basisbehoeften, te onderscheiden van de fysiologische behoeften. Dit zijn:
- Autonomie: ...
- leiderschap is een proces en staat niet synoniem voor de leider;
- leiderschap maakt de groep niet, maar komt voort uit de groep;
- de leider willen zijn, is een autonome drang die gebaseerd is op dezelfde psychologische basisbehoeften als in het artikel aangegeven.
Leiderschap is ± 200 miljoen jaar geleden in de natuur begonnen, en aan de basisfuncties is sinds al die tijd niets gewijzigd.
De auteur doet alsof de Self Determination Theory van Deci en Ryan niet omstreden is.
Het is één van de psychologische theorieën over leren en motivatie. In andere theorieën is de rol van extrinsieke motivatie anders en de relatie tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie anders, met bijgevolg ándere consequenties voor de praktijk. De experimentele/empirische basis ('evidence base') van de verschillende theorieën is tamelijk uitgebreid, terwijl vertolkers van de verschillende theorieën regelmatig met elkaar in conflict en discussie zijn over de kwaliteit van de onderzoeken en argumentaties.
Wat ik niet goed begrijp, is de gewoonte om de controversialiteit te negeren in zulke praktijk-gerichte verhalen.