Van kwaad tot erger of van goed naar beter?

Cover stories · Boeken

Toenemende weerstand en vrijblijvendheid, het naar binnen halen van steeds meer consultants en interim managers, het glashard ontkennen van de echte problemen! Maar weinig mensen denken hierbij: “Fijn dat dit in onze organisatie gebeurt”  Toch komen dit soort gedragingen vaak voor. Ongepland en onbedoeld krijgt de interactie tussen mensen een bepaalde dynamiek. Het betreft zichzelf versterkende vicieuze cirkels. Ook virtuele cirkels doen zich voor. “Vanzelf” gebeuren er dan dingen die energie geven en mensen motiveren om beter te presteren.

In dit artikel bespreken we een aantal van deze systemische patronen.  We noemen ze arche-typen omdat ze in allerlei gedaantes voorkomen maar de kern van elk type is hetzelfde. Een scherper bewustzijn van de dynamiek ...

John Peeters
helder artikel, onderstreept het belang om overenthousiaste managers eraan te herinneren dat ze "hun mensen" ook mee moeten krijgen.
Jaap Schaveling
Auteur
bedankt voor het compliment
Maarten Bremer
Ik vond het een interessant artikel, aangezien je bij dit soort processen toch snel denkt in: quick fix. Dan kan een tegengesteld effect hebben, en het is goed dat het artikel daarvoor waarschuwt en dat inzichtelijk maakt.

Ik had het echter terecht gevonden als Peter Senge in het artikel genoemd was, aangezien hij deze systemische patronen al in zijn '5th discipline' boek beschreven heeft. De auteurs hadden dan duidelijk kunnen maken wat zij eraan toegevoegd hebben, aan praktijk cases of extra inzichten.

Maarten Bremer
regional director
SNV Balkan
Simonne Vermeylen
Lid sinds 2019
Ben wat geschrokken van dit artikel dat niet nieuws aanbrengt.
1: de titel zegt absoluut niets over de inhoud
2: het systeemdenken en de archetypes zijn al jaren geleden beschreven, o.a. door Peter Senge in The Fifth Discipline (1990).
Ik wil niemand beschuldigen van plagiaat, maar enige bronvermelding zou in dit artikel niet hebben misstaan!

Meer over Management modellen