Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik kan u vertellen dat ik de verticale benadering (verticaal naar beneden dan. ...) al een jaar of 3 toepas in zowel mijn management rol, als in mijn project-manager rol. Men hoeft namelijk geen mensen te motiveren die uitzichzelf meewerken aan iets omdat dat iets iets is waaraan ze zelf ideen hebben ingebracht. Wel moeten de mensen (als ze mij wat langer kennen) altijd lachen omdat degene die een idee inbrengt na de discussie (die in het goede geval aangeeft dat het ook een goed idee is) altijd steevast ook de taak in zijn maag gesplitst krijgt (het is nu eenmaal zo dat als men met een idee komt ,men ook vaak het beste weet wat er precies moet gebeuren) Het enige waar je voor moet zorgen is dat het afgesproken concept/framework (is vaak het business plan) niet wordt overschreden, maar men kan dat ook door de groep laten beslissen om te vermijden om een soort politieman-rol op je te nemen wat averechts werkt. Je hoeft alleen maar te opperen om het nieuwe idee tegen het licht te houden of het werkelijk bijdraagt aan het resultaat.. Het team blijkt dan toch altijd te kiezen voor de beste score aan het eind van het project cq aan het eind van het jaar. Iedereen wil winnen (zelfs loosers :-)) of de beste in de klas zijn.
Enfin, ik ben het volledig met u eens dat deze benadering de beste is maar op hetzelfde moment schrikt men hier vaak van terug omdat het lijkt dat dit een enorme energie vergt vwb de manager. Het lijkt makkelijker om simpelweg "de baas"te spelen, maar men vergeet een ding. Energie krijg men altijd dubbel terug. Dus als je positieve energie geeft dan... maar als je negative energie geeft lig je s.avonds uitgeteld op de bank en tel uit je verlies.
ik ben van mening dat voordat men manager van mensen wordt, wijsheid en levenservaring moet opdoen. Er zijn uitzonderingen, maar deze mensen zijn dun gezaaid en vaak ondernemers/pioniers. Elke manager beneden de 40 vind ik zowieso ""verdacht"". Ik zeg dit omdat ik altijd zeer bewust alle pogingen van de enorme hoeveelheid "bazen" die ik vanaf mijn 16de jaar heb gehad om mij (naar de hel :P) te promoveren op positieve wijze heb doen laten stranden.
Slechts 5 tot 6 jaar terug heb ik besloten om mij verticaal te gaan bewegen en dit lukt nu 2-3 jaar op een rij. Mijn strategie (verticaal naar beneden met stakeholders die zeer dicht bij de werkvloer zitten en soms zelfs op de werkvloer) is altijd meewarig bekeken en zelfs persoonlijk ontraden bij de COO (Ik manage een aantal "rode productie draden" over 12 landen in Europa) met reden dat ik geen controle kon houden en geen beslissingen kon nemen en het veel te lang ging duren. Dit heb ik op een groot aantal terreinen weten te torpederen en begreep deze week van de CEO van een dochterbedrijf dat men wereldwijd nu een zelfde benadering had om een 5 jaren plan te implementeren en dat dit de eerste keer was dat men dit verticaal (naar beneden) deed.
Enfin ik hoop dat u wat heeft aan mijn ervaring, en excuses voor mijn nederlands wat niet zo best is omdat ik al een jaar of 20 voornamelijk in het engels communiceer.
Groeten Ronald
ps.
Een leuke spin-off van deze benadering is dat het implementatie process zoveel makkelijker gaat. Men weet inmiddels wat de bedoeling is en het is hun eigen baby tenslotte.