De tendens in veel organisaties is meer regels, meer controles, meer staf, en meer hierarchie. Traagheid, demotivatie en geleidelijke verloedering zijn het gevolg. Desondanks blijven meer bureaucratische organisatievormen onverminderd populair. Sterker nog: deze organisatievorm wordt in 90% van onze bedrijven en instellingen toegepast! De reden daarvoor is niet moeilijk te vinden: een nadruk op financiële prestaties en daarom:
- schaalvergroting
- nadruk op efficiëntie
- nadruk op controle
- overmaat aan managers
- overmaat aan prestatie indicatoren
In veel bedrijven voldoet deze organisatievorm, maar in heel veel bedrijven en instellingen leidt het tot problemen, die door verschillende auteurs, o.a. Peters in ManagementSite in zijn bijdrage “De intensieve menshouderij: ove...
De kunst is om ook bij groei van de organisatie niet tot verstikkende organiseerprincipes te komen en dat vraagt voortdurend alertheid van de medewerkers.
De business projecten hebben resultaatverantwoordelijkheid, sales verantwoordelijkheid en doen zelf werving & selectie, persoonlijke ontwikkeling, salarisbepaling. Zelfs nu met 130 medewerkers is er geen behoefte aan een OR. Dat zou de boel aleen maar kapot maken. De gedeelde waarden van de onderneming sturen alles wat we doen.
Het grootste gevaar blijft echter de neiging tot het tradiotioneel organiseren omdat mensen de boel onder controle willen houden. Dat wordt in ons geval nog eens versterkt doordat we een moeder hebben die beursgenoteerd is, traditioneel georganiseerd en die moeite heeft onze bedrijfsvoering te begrijpen. Machtgevechtjes vinden steeds plaats en het veroveren van een machtspositie is (voor iedereen) heel verleidelijk. Celstructuren vragen een andere mindset en dat valt niet mee. Ons natuurlijk gedrag lijkt nog steeds op die van apen. En ook daar zijn machtsconflicten aan de orde van de dag.
Gaarne tot meer informatie bereid.
Doorgetrokken tot op moleculair niveau betekent cellen idee het dat DE HELE DOBBER gemaakt wordt van een soortelijk gewicht dat drijft. Ook als ie in tweeën wordt gedeeld . . . en zo vervolgens. Dat is toch wel iets anders volgens mij. Klinkt in ieder geval gezond, zéér gezond.
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer