“Die mensen moeten gewoon eens ophouden met dat gezeik en gewoon aan het werk gaan” zei een directeur vorige week nog zwaar geïrriteerd tegen me. Klagende medewerkers maken een hoop los in organisaties. En er gaat veel tijd en energie in zitten. Waardoor je niet snel genoeg vooruit komt. Je komt al snel in een relatiepatroon terecht waarin je elkaar (onbedoeld) negatief versterkt. En zelf ook vervalt in klagen.
Hoe hou je als manager het geklaag onbedoeld in stand? En hoe kun je klagende medewerkers bekeren tot pro-actieve medewerkers? Zeven praktische tips aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Na drie artikelen over hoe je de dynamiek in teams met een klaagcultuur positief kunt beïnvloeden, ga ik in dit artikel terug naar het individu. Ik daag je uit om door een andere bril naar gekla...
Weinig mensen bezitten het vermogen om de dingen uit te spreken zoals ze precies bedoelt zijn. Het wordt verpakt. Meestal ligt emotie hieraan ten grondslag.
DAT er wordt gereageerd is mooi en in die zin uitdagend om de juiste boodschap eruit te krijgen.
Ja, klagers zijn over het algemeen mensen die betrokken zijn. Overigens hoeven de mensen die weinig tot niets zeggen niet als niet betrokken te worden bestempeld. Zij kunnen door niets te zeggen een boodschap afgeven. Ook daarin ligt voor de leiding een uitdaging. Niets zeggen kan ook een onhandige manier zijn om een constructieve bijdrage te leveren. Als leidinggevende zou je ook daar rekening mee moeten houden.