Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Omdat ik werkzaam ben in de branche die oplossingen levert waarmee de beschikbaarheid van applicaties een niveautje hoger getild kan worden, voel ik me aangesproken door het generaliserende en ongenuanceerde begin van je column. Maar dat zal wel een doel dienen...
Het gaat inderdaad niet om het leveren van beschikbaarheid, maar om het beveiligen tegen uitval en storingen. Storingen doen zich voor:
a) binnen applicaties
b) binnen besturingssystemen
c) binnen serverhardware
d) in het (storage)netwerk
e) in de opslag
Deze storingen kun je terugbrengen door fout-tolerantie/redundantie in diezelfde onderdelen te verzorgen. Elk onderdeel van deze keten kent eigen zwakke punten, gevolgen van failure, en mogelijkheden ter voorkoming. Mocht dit alsnog misgaan, dan kun je met technieken als backup-restore, applicatie/serverfailover en storagefailover (en failback) de boel weer in de lucht brengen. De 'beschikbaarheid' van de applicatie is uiteindelijk afhankelijk van de snelheid waarmee je het herstel kunt realiseren. Er zijn vele technieken te gebruiken om deze oplossingen te realiseren, elk met voor- en nadelen en kosten. Complexiteit leidt daarbij vaak tot hogere kosten. In kleinere omgevingen moet je deze vermijden en kun je dus 1 maat aanmeten, in grotere omgevingen kan een complexere omgeving met meer maten kostenefficienter zijn.
Het klinkt alsof jij de losse schakeltjes in de keten kunt vervangen door een enkele (of dubbele) staalkabel. Ben benieuwd, onder voorbehoud...
Heel apart dat je leest dat het niet gaat om beschikbaarheid, maar om het beveiligen tegen uitval en storingen.
Ik lees juist dat het WEL gaat om applicatiebeschikbaarheid.
Het komt namelijk voor dat bepaalde applicaties NIET uit mogen vallen, omdat anders de schade erg groot is. Dit komt vaak voor bij productielijnen. Dan heb je niets aan DATA beschikbaarheid, die je inderdaad kunt realiseren met oplossingen die beveiligen tegen uitval en storingen.
Je vermeldt overigens ook storingen binnen applicaties - mocht dit voorkomen, dan zullen deze applicaties nooit in een bedrijfskritische omgeving worden gebruikt.
Stel je eens voor:
Een applicatie voor het snijden van vlees, wegen, verpakken en stickeren (soort vlees, gewicht, prijs, houdbaarheid etc). Als deze applicatie ook maar een seconde uit de lucht is, dan kun je een hele productierun vlees weggooien. Geldt ook voor chocoladepasta, auto's enz..
Dit probleem los je niet op met een oplossing die gebaseerd is op virtual machines en een cluster. Je hebt er niets aan als de data beschikbaar blijft.
Hiervoor heb je een Fault tolerant omgeving nodig, waar geen sprake is van failover/herstart bij disaster, maar waarbij de applicatie ondanks de disaster gewoon doordraait. Geloof me, deze oplossingen bestaan en ze kosten slechts een fractie van de schade die ze helpen voorkomen.