Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Alles is projectie!! Al die ongeinteresseerde managers dragen een verwaarloosd innerlijk kind in zich. Kregen in hun jeugd misschien te weinig aandacht, knuffels, waardering. Nu zitten ze zelf in de positie waarin ze zouden horen te ZORGEN voor anderen (nl. hun medewerkers kennen en goede werkvoorwaarden voor hen scheppen) maar nemen ze "wraak" door degenen die van hen afhankelijk zijn affectief te verwaarlozen.
Dat, in combinatie met de reactie van Martin, komt aardig dicht in de buurt van de waarheid.
Uiteraard spelen er bij de werknemers ook allerlei motieven van hun miskende innerlijke kind mee ;)
Ken uzelve!!! en nog een fijne dag
Resultaatsturing wordt veel belangrijker gevonden. Dat je ook en vaak betere resultaten bereikt door je mensen goed te coachen en aan te sturen op resultaten wordt te weinig onderkend.
Dienend leiderschap geeft hier een goed antwoord op.
Vele managers en organisatie verwaarlozen hun mensen. Deels omdat de medewerkers het laten gebeuren en deels omdat echt contact maken voor vele moeilijk is. Het wederzijdse belang tussen manager en medewerker is vaak difuus dus ook het contact met als resultaat aannames, geforceerde confrontaties en onveranderbaarheid. Liefde, aandacht, oprechte intresse worden nog te vaak afgedaan als soft, helaas..... Of het samen-werken nu werkt door coachend leiderschap, dienend leiderschap, spiritueel leiderschap of ying en yang is niet de issue - presteren doe je van binnenuit.. en dat geldt voor ons allen.