Wie houdt nu wie voor de gek?

“Het maakt mij niet uit hoe laat je naar huis gaat. Al ga je elke dag om half 4 naar huis, interesseert me niet, als je werk maar af is.”

Túúrlijk gaat het om de output. Wij zijn hier echt niet zo kinderachtig dat we bijhouden hoe lang iemand werkt. Kom nou toch! Nee hoor, het gaat ons om het resultaat…

Grappig. Moet je voor de gein eens proberen. In een tijd dat het wat rustiger is en het werk het toelaat, ga je gewoon dagelijks een uurtje eerder naar huis. En daarbij wens je je baas vrolijk een fijne avond. Eens kijken wat er gebeurt…

Ik kan alvast voorspellen dat het in de meeste gevallen niet echt gewaardeerd wordt. Je zult verantwoording moeten afleggen over het feit dat je steeds zo vroeg naar huis gaat en hoe dat kan. Er zullen extra klusjes voor je bedacht worden. Onbenullige zaken, die meer bedoeld zijn om de machtsverhouding duidelijk te maken dan dat ze daadwerkelijk iets toevoegen. Als je ergens een fout hebt gemaakt zal die breed worden uitgemeten. Zie je wel, dat krijg je als je alles afraffelt.

Nee mensen, het is veel slimmer om in rustige tijden het werk te verdelen over een hele werkdag. Fysiek aanwezig te zijn in het zicht van de baas. Relaxed werken. Tussendoor wat surfen of bellen. Zo kom je de dag wel door en het scheelt een hoop gedoe.

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Thea Kok
Lid sinds 2019
Natuurlijk zullen medewerkers verantwoording moeten afleggen indien zij weken achtereenvolgens een uurtje eerder naar huis gaan. Dat lijkt mij ook een normale gang van zaken, maar wel vanuit een heel ander uitgangspunt dan hieronder geformuleerd.  

Mocht blijken dat de functie / takenpakket te licht is voor een medewerker, dan wordt het tijd voor een aanpassing indien iemand structureel tijd over heeft. Dat heeft helemaal niets te maken met onbenullige taken en al helemaal niet met machtsverhoudingen.  

Het gaat over goed werkgeverschap, waarbij je kijkt naar talenten en kwaliteiten van iedere individuele medewerker. Behalve dat dit een verantwoordelijkheid is voor de werkgever, is de werknemer zelf ook verantwoordelijk voor zijn ontwikkeling. Hij kan zelf ook aangeven dat het tijd wordt voor een nieuwe klus en daarbij zelfs een voorstel doen waar zijn interesses en ambities liggen. En ja, als een medewerker liever iedere dag een uurtje surft op het internet dan wel de tijd op andere onzinnige wijze wil doorbrengen, dan wordt het tijd voor een praatje. Lijkt me logisch. Dat is heel wat anders als iemand een keer eerder naar huis gaat, omdat de thuissituatie daarom vraagt of omdat betreffende medewerker in de dagen daarvoor wat extra werk heeft verzet vanwege een deadline. Natuurlijk mag iemand dan een uurtje eerder naar huis.  

En tot slot dan nog de opmerking dat fouten breed uitgemeten worden… Het kan niet anders dan dat je slechte ‘bazen’ getroffen hebt, omdat je zo’n raar beeld hebt van werkgevers. Jammer.  
Carry Lemmen
Interessant Thea, dat jij de conclusie trekt dat "ik" slechte bazen heb getroffen omdat "ik" zo'n raar beeld van werkgevers heb... Ik heb prima werkgevers gehad. Dat weerhoudt me er echter niet van om - zoals het op een weblog hoort - af en toe wat te prikkelen. 
Overigens had ik het niet over "weken achter elkaar" te vroeg naar huis gaan. Mijn punt is, dat veel bedrijven pretenderen dat er op output gestuurd wordt, terwijl ze die output in de praktijk toch (onbewust) afmeten aan het aantal uren. Ik lees dat in jouw reactie eigenlijk ook een beetje. Eérst moet iemand wat extra''s gedaan hebben en daarná mag hij best een keer een uurtje eerder naar huis.....