Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
gr.
Ronald
Als eerste even: er is voor mij een verschil tussen ondernemer en manager. De eerste is in mijn ogen een zelfstandige en de tweede is in loondienst bij een organisatie. Voor de discussie neem ik even aan dat we het over een jonge manager hebben.
Beetje kip - ei discussie, als jonge manager moet je toch ergens beginnen om ervaring op te doen. Ook jonge managers (en nieuwe managers in een bedrijf) kunnen respect krijgen. Volgens mij heeft dit met name te maken met de manier waarop je werkt en niet met je leeftijd.
Als laatste nog even een vraag: Is dit een aparte rubriek? Waarom is dit niet gewoon een artikel?
Iets waar ik het wel mee eens kan zijn, is dat iemand die van nature geen echte leider is, door zijn leeftijd automatisch wat meer respect krijgt. Bovendien kan hij het proces een handje helpen door zijn management skills wat aan te scherpen m.b.v. cursussen of coaching.
Wat voor jonge managers geldt, geldt in zekere mate ook voor vrouwelijke managers. Niet voor niets betrap ik me erop om altijd te schrijven in de "hij" vorm. Over voorordelen gesproken.
Het hangt af van je persoonlijkheid, maar ook van het vakgebied waarin je zit. Een collega van mij met een p&o-achtergrond heeft jarenlang managers geadviseerd over o.a. hoe je bepaalde personeelsproblematiek aanpakt. Ze is manager geworden en is echt een talent. Ze kan dus niet alleen hier goed over adviseren, maar het ook in de praktijk toepassen.
Indien deze valkuilen worden beseft en actief worden vermeden, kan een jonge manager best uitgroeien tot een goede manager. Maar een oudere manager hoeft niet per se een goede manager te zijn, want dezelfde jongere manager kan een oudere, slechte manager worden als hij of zij haar valkuilen niet wil onderkennen. Pur sang komt het dus neer op intermenselijke vaardigheden en die moeten vaak wel ontwikkeld worden in de loop der jaren