ManagementSite had onlangs een artikel waarin het vier slechte eigenschappen van managers noemde. Die zal ik zo noemen, maar ik wil eerst even een punt maken. De resultaatgerichte aansturing van processen is een zo belangrijke zaak, dat je er eigenlijk geen zwakke broeders of zusters op kunt zetten. Alle leidinggevenden moeten over bijzondere kwaliteiten beschikken. Daar moet je als organisatie zeer kritisch naar kijken.
Maar er is nog steeds sprake van veel leidinggevenden die geen oog hebben voor resultaat, voor het verbinden van mensen, voor gedegen langetermijnvisies en het vermogen om mensen coachend naar de beste prestaties te brengen. Daar heb je namelijk intelligentie voor nodig en mensenkennis. En uiteraard kennis van organisatieprocessen, maar dat spreekt vanzelf.
ManagementSite noemt vier kenmerken van slechte managers:
- Afbrekende kritiek leveren tijdens evaluaties
Functioneringsgesprekken zijn niet bedoeld om je te bombarderen met alle opgespaarde kritiek. - Excuses te laat of niet maken
De baas verwacht excuses als jij iets verkeerd doet. Zelf moet hij zich dan ook zo gedragen. - Ontwikkelplannen maken
Ontwikkelplannen zijn in de meeste gevallen overbodig. Goede bazen weten zo al wat hun werknemers op termijn hopen te bereiken. Ze kennen hun capaciteiten en weten welke ervaringen ze willen opdoen en van welk carrièretraject ze dromen. - Om gunsten vragen
Een baas mag zich genereus tonen, maar mag er niet vanuit gaan dat zijn mensen hem daarvoor in ruil ook gunsten gaan verlenen.
Het zijn in mijn ogen maar een paar voorbeelden. Wat ik veel erger vind is dat slechte leidinggevenden in hun opleidingen hebben geleerd te doen alsof ze wel lange termijndenkers zijn, alsof mensen er wel toe doen, alsof resultaat heilig voor ze is en alsof ze heel goed zijn in mensen verbinden.
Het doen alsof wordt in geen enkel managementboek geleerd. Men heeft het over authenticiteit, waarmee echtheid bedoeld is, maar het meest echte bij veel leidinggevenden blijft hun ambitie, de wens om een hoge status te krijgen en het witte voetje bij de beslisser. En dat is nou zo jammer.
Het is allemaal menselijk en logisch, het gebeurt overal, maar wees dan alsjeblieft voorzichtig met woorden als betrouwbaarheid en transparantie. Medewerkers hebben dit soort zaken door en weten heel goed wie goed met mensen zij en wie niet.
(Schrijver Bert Overbeek helpt organisaties om beter te presteren en houdt van echt effect: pitcher.support@hetnet.nl U kunt hem ook vinden op de twitteraccount Goeroetweets en op de linkedingroep Jongebazen)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>