Enige jaren geleden kwam een communicatiemedewerkster bij me. Ze was overstuur. Haar leidinggevende had haar een briefje gegeven. Op het briefje stond de tekst ‘Ben verliefd op je geworden. Als ik naar je welgevormde lichaam kijk, wil ik nog maar één ding. Je bent zo’n geweldige vrouw. Daar kan niemand tegenop. Je hoeft er niets mee, ik ben een getrouwde man. Geniet maar van het gevoel. Dat doe ik ook, haha. En? Genoot ze?
Niet bepaald. ‘Nu is onze zakenrelatie naar de maan’ mopperde de communicatiemedewerkster. ‘Dit kan toch niet! Schandalig gewoon, dat een getrouwde man dit soort teksten naar zijn medewerkers stuurt’. Ze klaagde hem aan voor seksuele intimidatie, droeg het briefje over en hij werd uit zijn functie gehaald.
Later sprak ik iemand die hem kende. Hij zat er mee. ‘Wat kan je er nou aan doen als je verliefd bent?’ had hij gezegd ‘En zo verkeerd was dat briefje toch niet?’ Hoe zien jullie dit? Was het briefje verkeerd of...?
Bert twittert op Goeroetweets en geeft deze zomer leuke workshops om terug te kijken op het afgelopen werkjaar en fris, maar ook klant- en resultaatgericht het nieuwe werkjaar in te gaan: 'Hoe blijf je fris en gemotiveerd?'
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Echter zijn de dames in kwestie behoorlijk aanhoudend en vraag ik me als man ook weleens af wanneer zij over de grens gaan. Ik heb nog niet een briefje gehad als deze maar uitnodigingen voor een borrel bij haar thuis, of diep in mijn ogen staren en dan vragen:"Heb je weleens gevoelens voor een collega gehad?" etc. is ook wel duidelijk qua signaal.
Deze man had het beter kunnen uitspreken op een zakelijke manier en dan ook erbij vertellen dat hij er niets van plan is mee te gaan zodat er gen dreiging uit spreekt. Ik begrijp de dame, zij voelt zich geintimideerd. Maar dat mannen zich alleen opdringen op de werkvloer is echt niet waar. Vrouwen op of net onder directieniveau flirten continue met de grote bazen.
Aan de andere kant vind ik de reactie van de dame in kwestie bijzonder overtrokken. Wat de lezer natuurlijk niet weet is om wat voor mensen dit werkelijk gaat. Was mevrouw werkelijk zo wereldvreemd en niks gewend? Was het briefje zo schokkend dat het zoveel ellende heeft moeten veroorzaken met ernstige consequenties voor de heer. Hij heeft heel wat uit te leggen gehad thuis na het verliezen van zijn functie en misschien zelfs baan. Ik zou bijna gaan denken dat dit verhaal verzonnen is want ik vind het sterk overdreven overkomen.
@Fokko: helemaal eens met wat jij zegt over vrienden en partner op het werk kunnen ontmoeten. Maar hoe heeft dat betrekking op deze situatie? Deze man had van wat ik uit het verhaal opmaak duidelijk niet het doel om haar te versieren, nee, hij wou haar enkel op de hoogte stellen van hoe hij haar ziet. En dan ook nog eens vanuit een leidinggevende positie! Ik zou mij ten eerste geintimideerd voelen, en mij ten tweede vraagtekens stellen bij in hoeverre dit een geslaagde zakelijke relatie kan worden als mijn teamleider als ie mij ziet nog maar aan één ding kan denken. Wat ik er misschien nog wel bij wil zeggen, is dat zij het wellicht had kunnen bespreken met de teamleider, voor zij zulke grote stappen zet.
@William: nou, laten we de verantwoordelijkheid voor zijn baan en zijn relatie vooral niet bij de dame in kwestie leggen. Hij had het briefje niet hoeven te sturen, toch? Als je ervoor kiest om zoiets te doen, mag je ook best even je eigen hoofd gebruiken over de gevolgen.
Je kunt er niets mee, je voelt je alleen maar ongemakkelijk en hoe moet je nu verder omgaan met die persoon. Het is niet dat je afstand kan nemen, omdat hij haar leidinggevende is.
Ik zou ook niet meer prettig kunnen werken.
Ik had het aangekaart met de vertrouwenspersoon, en misschien zelf ander werk gezocht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.