De kredietcrisis heeft het denken over management tijdelijk veranderd. Voor 2008 was je een goede manager als je korte termijn resultaat goed was, als je de targets haalde. Niemand deed heel moeilijk over ongelijke beloningen. Er werd flink gegraaid en mensen accepteerden het als een gegeven. Overigens gaven ook de minder gefortuneerden veel geld uit en waar zij de kans hadden namen zij hun deel.
De ethiek kwam later. Na de crisis. We werden woedend op de graaikapitalisten. De politiek moest alle zeilen bijzetten en er vielen koppen in het bedrijfsleven. Grote jongens verdwenen achter de tralies. In linkse kringen spraken de mensen over ‘het faillissement van het kapitalisme’. En om het in het woorden van de belangrijke managementdenker Clayton Christensen te zeggen: de elite heeft de schulden veroorzaakt, maar zij gaat er niet voor opdraaien. The common people draaien er voor op.
Managementdenkers zijn zich sindsdien meer bezig gaan houden met ethiek bij het leiding geven.
Plotseling werd het lange termijn denken weer belangrijk. De macht van de aandeelhouders kwam ter discussie te staan. Verkoop de aandelen van je bedrijf aan je medewerkers, riep Charles Handy al langer geleden maar zijn uitspraak werd plotseling serieuzer genomen. Verbind je met je mensen, wees goed voor je medewerkers. Faciliteer ze, zodat ze hun werk goed kunnen doen. En hou op met de bonussencultuur.
Dat is op het moment dat ik dit schrijf de mode, en ik hoop dat het niet bij een mode blijft. Maar zijn we nu weer niet aan het doorslaan naar de andere kant? Graag jullie mening.
Bert Overbeek is ook op twitter te vinden en wel op de account 'Goeroetweets'. Zijn nieuwe boek 'Voer voor jonge bazen' kwam onlangs uit en is net als 'Goeroegetwitter' bij uw boekhandel of via internetboekhandels te bestellen. In zijn dagelijkse bestaan is hij interim manager, trainer en personal coach (www.pitchersupport.com)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Bij elke verandering zie je dat het eerst de polariteit in schiet, daarna wordt de tegenpool gecreerd om vervolgens de oplossing in het midden te zien balanceren. Het is bijna een wetmatigheid, sterker nog dat is de wet van de communicerende vaten.
Of het goed is? Ja zeker iedereen moet plotseling er iets van vinden omdat het dicht op je huid komt. Ik denk dat het uiteindelijk op het gebied van bonussen uitkomt op een systeem waarbij er pas na 5 jaar wordt uitbetaald. Dit om de toekomstbestendigheid van het handelen proefondervindelijk te toetsen.
Op alle andere vlakken ook een prachtige ontwikkeling, al is het regelmatig zeer heftig voor mensen om de consquenties te ondergaan. Hartelijke groet, wilbrand kuijt