Topvrouwen voor jonge managers; een lekker boek!

Op 14 november verschijnt ‘Voer voor jonge bazen’, het nieuwe boek van Bert Overbeek (www.pitchersupport.com). Een leuk cadeau. Met een zee aan praktijkvoorbeelden. Het gaat vooral over leiderschap, de stem van de werkvloer en verbinding, maar nergens wordt het nodeloos theoretisch.

Het is een boek vol praktische tips, maar er staan ook 14 interviews in met (vooral vrouwelijke) toppers uit het bedrijfsleven en de politiek. Hun antwoorden gaan over de toekomst en over wat je succesvol maakt in een carriere. Zo leren we ze van een andere kant kennen. Een kort interview met Bert Overbeek, de schrijver, door Kees Broekhuizen.

Waarom een boek voor jonge managers?

Jongere managers hebben behoefte aan praktijkverhalen. Veel discussies en boeken gaan over leiderschap, maar vaak abstract. Je mist nogal eens de praktische benadering. Als je als teamleider of manager werkt, zit je met specifieke vragen. Hoe krijg ik contact met een hechte groep? Wat doe ik met weerstand? Hoe hou ik de oude garde gemotiveerd? En hoe verwezenlijk je je doelen en houd je toch een goede relatie met de mensen?

Al dat gefilosofeer over leiderschap is nuttig, maar de behoefte van jongere leidinggevenden ligt anders. Die moeten eerst dat hele lange pad van leiding geven door, voordat ze de top van een bedrijf kunnen
besturen. Voer voor jonge bazen is voor hen een gids op dat pad. En er valt wat te lachen. Het relativeert een aantal situaties.

 

Zoals?

De oordelen die je over je heen krijgt als leidinggevende bijvoorbeeld. Medewerkers openen soms echt de aanval op je. Je doet het niet snel goed. Dat zeggen grote managementdenkers ook wel. De vraag is natuurlijk: Hoe blijf je daar gezond onder? Door het juiste voer tot je te nemen, en je mensenkennis te vergroten.

 

Er is al zoveel verschenen op dit gebied.

Niet zoiets als dit. Met name de praktijkvoorbeelden zijn verfrissend. Het boek gaat ervan uit dat het contact tussen de eerstelijnsmanager en de medewerker bepalend is voor het welslagen van beleid. De rest van je management organiseer je daarom heen. Het is een verrassende combinatie van top-down en bottom-up. Je pelt de organisatie van onderuit af om beleid ‘van boven’ vorm te geven. Dat is bijzonder en het wordt weinig gedaan, al is het natuurlijk niet nieuw. Alles is al een keer bedacht, daarover maak ik me geen illusies.

 

Waarom drie delen?

Ik wilde er drie dingen in kwijt. Een wat langer verhaal over aansturing op de werkvloer. Interviews met bedrijfstoppers. En een aantal pittige columns om mensen aan het denken te zetten over heilige huisjes.

De interviews die ik afnam voor mijn weblog www.jongebazen.nl met vooral vrouwelijke organisatietoppers zijn hartstikke leerzaam als je iets over kansen in de toekomst wilt weten. De mensen die hun carriere nog voor zich hebben zullen zich na dit boek steviger voelen. Mensen die het gelezen hebben, zeggen dat het vlot weg leest.

‘Voer voor jonge bazen’ (uitgeverij Haystack) bestaat uit drie delen en een e-boek met columns dat je kan downloaden als je het boek koopt. Dit cadeautje krijg je erbij omdat onlangs het 1000e artikel
verscheen op de weblog www.jongebazen.nl Het is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via bol.com en managementboek.nl voor 19,95.    

Website van Bert Overbeek: www.pitchersupport.jimdo.com