Topman reed in autootje op kosten van 17 van zijn huurders!

Herschaalde kopie van DSCN6172Wat zou het kleinkind van Hubert Mollenkamp over zijn grootvader vertellen tegen zijn vrienden? 18 jaar lang was Mollenkamp (met een umlaut op de o, maar die werkt niet op mijn computer) bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

De woningcorporatie huisvestte ondermeer mensen met weinig geld, maar dat weerhield Mollenkamp er niet van om er naast zijn ‘doordeweekse’ Audi een Maserati voor het weekend op na te houden. Dat kostte de corporatie 8500 euro per maand. Bij een huur van 500 euro per woning betaalden 17 huurders om de Rochdale-topman in het weekend in een poenige auto rond te laten rijden.

Hij vond het zelf ook niet zo passen bij een sobere bedrijfsvoering, gaf hij toe. Achteraf. Toen hij tegenover de parlementaire enquetecommissie zat. Op de vraag waarom volgde het antwoord dat hij het een mooie auto vond. En, zo benadrukte hij, ‘bestuursleden mochten prive op kosten van Rochdale rijden’. Zo had hij nog wel een paar erg eigenaardige opmerkingen, kun je vaststellen als je het NRC leest.

De Maserati was niet de enige auto die hij reed. Voor het werk reed hij in een Audi, die hij in het weekend niet kon rijden omdat de wagen alleen beschikbaar was in de uren dat hij werkte. Snapt u het? Ik niet. Hij wel, denk ik. Zoals hij het ook wel zal hebben begrepen waarom hij het recht had om zich onrechtmatig bonussen toe te kennen.

Persoonlijk verantwoordelijkheid nemen, zo blijkt uit het NRC-artikel van 7 juni, is ook niet een van zijn sterkere kanten. Het optreden in een show van Hans Klok was niet zijn idee maar dat van personeelszaken. Afschuiven. En toen de commissie hem vroeg of hij vond dat hij maatschappelijk verantwoord gedrag had vertoond, vond hij weliswaar  van niet, maar hij vond het ook nodig toe te voegen dat hij ‘niet de enige was’.

Op de vraag of hij zich verantwoordelijk voelde voor de situatie waar hij in zat, kwam het antwoord dat hij ervoor ontslagen was, dus dat hij er wel verantwoordelijk voor moet zijn geweest. ‘Als ik nee zou zeggen, zou het merkwaardig over komen’.

Geen volmondig ‘ja’ dus, maar een omtrekkende beweging. Geen echt bewustzijn.

 

Wat zou het kleinkind van Mollenkamp zeggen? ‘Waarom krijgt alleen mijn opa de volle laag? Hij is toch al gestraft door het ontslag. Iedereen reed rond in zo’n dure prijsklasse, maar jullie hebben het alleen over mijn opa, terwijl hij persoonlijk failliet is en op kosten van vrienden en kennissen in Spanje moet wonen.’

Of zou hij zeggen dat zijn grootvader een enorme asshole is geweest. Dat hij geen geweten heeft en naar een school voor een betere moraal moet. Om te leren dat je niet 17 mensen een deel van hun schamele inkomen kunt laten betalen voor een lullig autootje.

Ik hoop dat zijn kleinkind vind dat het echt niet kan.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro