Thuiswerk? Lanterfanteren met de kinderen!

Waarom sommige bedrijven thuiswerk verbieden is mij wel duidelijk. Er is geen bereikbaarheid, geen onderlinge afstemming, de kans om te lanterfanteren is volop aanwezig. Vaak schermt men met argumenten als drukte op het kantoor. Men kan de begroting dan niet maken of geen brieven schrijven aan belangrijke klanten. Dat lukt thuis beter.
Op dit soort verhalen is geen enkele controle uit te oefenen. Mensen kunnen wel snel even hun stukken uittikken op de werkplek en dan een dagje gaan luieren op kosten van hun werkgever. Of gezellig met de kinderen het park in. En dan moet je maar kinderverlof nemen, of een dag minder werken per week.
Wie overtuigt me van mijn ongelijk?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Jessica
Thuis werken nodigt uit tot lanterfanten maar kan ook enorm productief zijn. Het is volgens mij vrij simpel: het moet duidelijk zijn welke output er van de medewerker verwacht wordt. Brieven schrijven, tentamens nakijken, een rapport opstellen: het leent zich allemaal goed voor thuiswerk. Als de medewerker productief genoeg is, maakt het dan uit of hij 's middags in het park ligt en 's avonds z'n werk afmaakt?

Contact en bereikbaarheid moet er wel zijn, daarom is regelmatige aanwezigheid van belang.
Tom
Thuiswerken brengt de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Soms heb je je draai niet gevonden en blijft de productiviteit achter. Daarentegen komt het ook vaak voor dat je tegen vijven pas los komt en ’s avonds nog even doorgaat om van het momentum gebruik te maken. Niet iedereen kan hier even goed mee omgaan. Sommige van mijn medewerkers sta ik thuiswerken niet toe en van anderen heb ik het graag dat ze thuis verder werken. Zolang je maar goed voorbereid zo’n thuiswerkdag in gaat. Zoek de juiste klussen er voor uit en zorg er voor dat je alle benodigdheden bij je hebt. Trouwens, ook op kantoor kun je makkelijk lanterfanten. Als iemand druk typend achter z’n beeldscherm zit, kan het ook Funda of Hyves zijn wat er op staat…
Nicole
Na het lanterfanten komt de rekening want het werk moet toch gedaan. Targets gelden niet alleen voor medewerkers op kantoor. Sterker, ik denk dat de door jou geschetste opvattting, ertoe leidt dat veel thuiswerkers consentieuzer zijn dan kantoorwerkers. De laatste trekken om 17.00 uur de deur achter zich dicht. Terwijl de lanterfanterende thuiswerker, zich bewust van het verloren half uur, 's avonds achter de computer nestelt om zijn uren in te halen. Ik vraag mij af of de kantoormedewerkers even consentieus hun koffiepauze, rookpauze, even bijkletsen met collega, geen zin, uren inhalen.
Nicole
Deze cliché's over thuiswerkers zouden ook een vrijbrief kunnen zijn om het gelanterfant van kantoorpersoneel te verbloemen. Als je veel naar buiten wijst hoef je immers niet naar je zelf te kijken. Hoe zou het gaan met de compensatie van alle verloren uurtjes van kantoorpersoneel t.b.v even bijkletsen, evaluatie van de tv-programma's, rookpauzes, vergaderen, nog weer even kletsen bij het kopieerapparaat? Zij hebben niet de mogelijkheid deze uren in te halen want om 18.00 sluit de zaak. Dit terwijl thuiswerkende collega's vaak 's avonds nog even werken en (dus) vaak meer uren werken. Juist omdat zij zich zo bewust zijn van "verloren"uren. Tenslotte, of je nu op kantoor of thuis werkt, je targets moet je halen.
Bert Overbeek
Oef, Nicole, wat een optimisme weer.  Met alle respect voor je uiteenzettng over kantoorpersoneel en hun gelanterfater, maar niet iedereen lijdt aan een goed geweten. Niet iedereen zal dus 's avonds de verloren schade inhalen. 
Ik voel veel voor de benadering vaqn Tom. Er zijn er die het aan kunnen, thuis werken. De manager moet daar een fingerspitzengefühl voor ontwikkelen.  
En dat van die targets, das mooi, maar hoeveel functies zijn niet 'in ontwikkeling' en op hoeveel plekken ontbreken de targets niet?
René
Volgens mij moet je je huidige referentie kader loslaten om thuiswerken te laten werken. Zo gaan prive en werk activiteiten meer door elkaar lopen, er wordt vaker en sneller tussen geschakeld. Het taken pakket moet er ook tegen kunnen. Het helpt wanneer de functie niet meer op basis van uren is, maar op basis van resultaat. Er wordt nog onvoldoende gekeken naar hoe passen we thuiswerk in? Zet kaders en schep duidelijkheid. Voorbeeld je moet minimaal 3 dagen in de week op kantoor zijn. Interactie met collega's blijft namelijk belangrijk.
Rene
Volgens mij moet je thuiswerken in een andere context zien dan de normale kantoor omgeving. Je zou hier als bedrijf over na moeten denken en een beleid neerzetten. De potentiele voordelen van thuiswerken zijn best groot. Maar deze voordelen zitten veel op het maatschappelijk niveau. De normale productiviteit mag er in iedergeval niet onder leiden. Als laatste een vraag: als ik mijn werk in 3 uur kan ipv 8 uur, is het dan erg dat ik het park in ga?
Sander van Wageningen
Ik denk dat thuiswerken de ideale oplossing is voior iedereen. Ik doe het nu al jaren en wil niks anders meer. Vooral de tijd met mijn kinderen is echt super.

Met vriendelijke groet,

Sander van Wageningen
Joyce
Bert,

Wat een negatieve manier van kijken naar iets dat voor vele mensen een oplossing is. Wat is er mis met verantwoordelijkheid, vertrouwen en de juiste meetmogelijkheden om te controleren?

Er standaard vanuit gaan dat elke medewerker misbruik maakt van de mogelijkheid om thuis te werken betekent dat je al een klimaat creeerd waarin je op zoek gaat naar voorbeelden die je mening bevestigen -> self fulfilling prophecy
Bert Overbeek
Auteur
En dan ben ik toch een zeer zonnig mens, Joyce. Ik merk dat je voorbijgaat aan mijn scepsis. Natuurlijk ben ik niet zo somber over thuiswerken als in het artikel. Maar ik weet dat de door mij gesignaleerde zaken gebeuren. Dus liever hoor ik een oplossing voor de opgevoerde problemen dan een oordeel.