Teveel plannen van aanpak: weg ermee!

Eenvoudige ideeën lopen nogal eens vast in de behoefte aan plannen van aanpak. Het past bij de stijl van academici om zaken pas te lanceren wanneer er een ‘gefaseerd stappenplan’ voor gemaakt is. In bepaalde gevallen is dat absoluut noodzakelijk.

In andere situaties helemaal niet. En dan wordt het ook gevraagd, en ligt het idee eigenlijk al bij de vuilnis. Jammer genoeg. Plannen van aanpak zouden de doorstroming van goede ideeën niet mogen frustreren. Dat is niet goed voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Binnen de kunst zie je soms dat dingen tot stand komen door gewoon iets te doen vanuit een bepaald doel. Doel staat vast, de rest niet. Het proces waarlangs de dingen tot stand komen, is meestal toch te weerbarstig. Het stoort zich in veel gevallen niet aan de bedachte fasering.

Dus waarom al die plannen van aanpak? Weg ermee. Wat jullie?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

jan boerboom
Geheel mee eens. Vanuit chaos ontstaan de mooie dingen. Door vooraf krampachtig het zoveelste model neer te schrijven of te typen gaat iedere creatieve geest op voorhand al ten onder. Bepaal in ieder geval je doel en de randvoorwaarden, schep grenzen voor jezelf en bespreek die met anderen.
Als de creatie daar is mogen de controleurs het weer van mij overnemen.
Dennis
Helemaal mee eens. Het is niet alleen zo met plannen van aanpak. Ik zie zelf regelmatig dat allerlei goede ideeen sneuvelen doordat er een business case gemaakt moet worden. Dus eerst uitgebreid cijferen wat de kosten en opbrengsten gaan zijn, voordat er alleen maar een plan van aanpak gemaakt mag worden. Het lastige aan een business case is dan dat het veel tijd en energie kost om al deze gegevens boven water te krijgen. Resultaat is dat mensen niet meer met ideeen komen. Als het een simpel idee is en intuitie/ervaring zegt dat het een goed idee is dan moet je het gewoon doen.  En de business case en/of plan van aanpak bewaar je dan voor complexe projecten waar grote investeringen mee gemoeid zijn. Zie ook
http://www.ziequa.nl/is-het-simpel-just-do-it

Met de vriendelijke groeten van een academicus.... :-)