Terwijl we ons in Nederland vooral druk maken over Wilders en zijn stompzinnige meldpunten, houdt men zich over de grens bezig met zaken die er echt toe doen. Er heeft zich daar een ander soort denken ontwikkeld, dat een opvallend menselijk karakter heeft. Niet het botte kapitalisme, niet de survival of the fittest, niet het graaierige korte termijn denken domineert de discussie, maar verbinding, samenwerking en duurzaam innoveren en ondernemen.
Het woord creativiteit valt zelfs af en toe. Hoewel de Europese crisis veel managers nog in een traditionele kramp zet, zijn de discussies op een ander niveau gekomen, wat ondermeer blijkt uit de Harvard Thinkers 50.
Voor mijn boek, en misschien ook door mijn boek ‘Goeroegetwitter’ (een snellere MBA bestaat er niet), moest ik mij verdiepen in meer dan 50 denkers over management. Ik ben daar erg vrolijk van geworden en heb bedacht dat ik maar eens een managementconcept moest bedenken dat mee kan naar 2100 en dat recht doet aan modern managementdenken. Uiteraard met maar één doel: de generaties na ons van dienst zijn.
Dit concept is 2100 Punky Management. De eerste opzet vind je hier: http://egobert.wordpress.com/2012/03/01/2100-punky-management/support@hetnet.nl
De implementatie van beleid en de doorvoering van veranderingen kan op een architectonische wijze. Mensen als Kotter en Covey werken zo. Je bedenkt een fasering en een planning, en je probeert langs de weg van die planmatige concepten ‘de uitrol’ (vreselijk woord) te realiseren. Hoewel dit momenteel in vrijwel elke Nederlandse organisatie gebeurt, denk ik dat een andere manier van denken terrein zal gaan winnen. Dit noemen we de ready made methode. Ready made is een term uit de literatuur. Je maakt een nieuw gedicht van regels uit andere gedichten.
De ready made methode is de manier waarbij je kijkt naar de dingen die er al zijn. Je stapt een operationeel proces binnen en gaat eerst eens kijken wat er al is. Dan ga je kijken welke aspecten verbetering behoeven. Je hebt wel een doel in je hoofd, maar je ‘plant’ niet. Je gaat aan de gang en gaat proberen. Lukt het niet, dan probeer je iets anders. Net zo lang tot het doel er is.
Deze laatste manier heeft iets van ‘trial and error’. Ik heb in meer dan 30 jaar werkervaring vertrouwen gekregen in die manier van werken, al zie ik dat organisaties er bang voor zijn. Organisaties –al roepen ze dat je fouten mag maken- zijn vaak erg bang voor het maken van fouten. Ze denken dat ze controle hebben als ze de boel vastleggen en louter een taal van cijfers spreken.
Toen ik in november 2011 in Londen was, kwam ik ineens op het idee van een nieuw managementvisie. Ik liep in Brick Lane en zag het boekje ‘Whatever you think, think the opposite’ van Paul Arden. Faseren, plannen? Nee! Faseer niet! Plan niet dacht ik en zo begon het. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in iets wat ik 2100 Punky Management heb genoemd.
Ik heb het in mijn gebrekkige Engels opgeschreven, simpelweg om een groter publiek te bereiken, maar als er een vertaler is onder mijn lezers, en de ideeën zijn hem sympathiek, graag een correctie. En aan de andere lezers wil ik vragen mijn schetsen van 2100 Punky Management te lezen. Heel graag reacties onder het artikel. Uiteraard staat ook mijn mailadres open voor je reactie: pitcher.support@hetnet.nl
Er moet nog flink gesleuteld worden, maar ik nodig je van harte uit om mee te denken. Alvast veel plezier met dit managementconcept dat gebaseerd is op het vernieuwend managementdenken van anderen, en dat verschillende ideeën bijeen brengt.
Bert Overbeek twittert op Goeroetweets.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>