Stappenplannen, consultants en zakkenvullers: niet echt nuttig toch?

Veel consultants komen met een stappenplan een organisatie binnen. Ze bieden iets aan. Vaak laat een manager zich overtuigen en maandenlang werkt de consultant met het hele interne apparaat aan een project. Het consultancybureau heeft een enorme invloed op de organisatie. Meestal zorgt de komst van het bureau voor een tijdelijke opleving in de hoogste managementlagen en voor wat onrust in de lagere managementgelederen. De mensen die direct de vloer aansturen zien vaak een paar collega’s van rol verwisselen en dat is alles. De werkvloer zelf merkt weinig. Een kleine verandering in de uitvoering van het werk, en veel bla bla vanuit de organisatie.

De verandering die de consultants beloofden zouden de hele organisatie moeten raken. Van top tot vloer. Maar uiteindelijk blijft ze hangen tussen de onderste twee managementlagen. Het beleid ‘landt’ niet. Wat de consulants een zorg zal wezen. Die zijn intussen weer vertrokken.

Conclusie? Bedenk als management zelf je beleid. Onder begeleiding, dat is geen probleem. En huur mensen in die helpen om de medewerkers en hun directe teamleider ‘mee te krijgen’ en te 'volgen'. Dat is namelijk een echte kunst, waar interne medewerkers die deel uitmaken van het politieke systeem onmogelijk de juiste weg in vinden. Zo lever je als consultant een echte meerwaarde. En niet met een zogenaamd uniek stappenplan, dat al 100 keer geprobeerd is en 99 keer mislukt.

(www.pitcherdevelopment.eu)