Sollicitaties binnen 5 jaar met hersenscan?

Metro had het bericht. Een hoogleraar uit Rotterdam stelde dat binnen vijf jaar sollicitaties met behulp van de hersenscan zullen worden gedaan. Dat is koren op de molen van Jonge Bazen.

Het belang van hersenonderzoek voor de managementwereld is nog niet alom erkend. Dat is echter een kwestie van tijd, zoals JongeBazen al enige jaren betoogt.

We publiceerden al ver voor de 'brainhype' artikelen over de relevantie van hersenonderzoek binnen de managementwereld.  Het meest recente artikel werd op 6 november door ons gepubliceerd. En wel hier:

http://www.jongebazen.nl/md-wel-en-wee/trainers-doe-iets-met-al-die-breinkennis/

Van belang is het besef dat een aantal trainings- en managementmodellen moeten worden getoetst aan gegevens uit recent hersenonderzoek. Kan iedereen alles leren? Kan iedereen mee in een verandering? Waarom zijn sommige mensen dwars en anderen juist zo meegaand? Vragen waarop met in 'hersenland' antwoorden kan geven.

Breinkennis moet nu, vinden wij, snel worden ingevoerd in managementland. Het is slechts de herhaling van een boodschap hier, maar we vinden het toch belangrijk om die herhaling te laten plaatsvinden.

Overigens moet naar meer gekeken worden dan alleen naar de hersenen. Daarop gaan we de komende maanden terugkomen.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Alberdina
Lekker plaatje Overbeek, heb gister net "Hannibal" gekeken. Schijnt dat je bepaalde delen wel kunt missen, zonder functieverlies.... rrrrr luguber. Ben benieuwd of competetiescan wat verenigbaar is met hersenscan. En of dat waar je op, voor het oog onzichtbare factoren,  selecteert ook meetbaar gemaakt kan worden en of  deze (onzichtbare) selectiecriteria dan ook als geheel naar het land der fabelen worden gestuurd.
"Je ziet het niet: Dús is het er ook niet."
Gevaarlijk .. of luguber?
Hannibal is ook een slimme vent, ik zou hem niet in dienst nemen...

Neemt niet weg dat ik het geweldig toejuich: het onzichtbare aan het licht brengen.
Bert Overbeek
Auteur
Er is niets gevaarlijks of lugubers aan breinkennis of welke kennis dan ook. Het is de manier waarop ze gebruikt worden. De management-, trainings- en HRM-modellen (scorecards, competentiemodellen)  die nu gangbaar zijn, zijn dan minstens even gevaarlijk. Minstens. Die pretenderen objectieve oordelen over mensen te geven, terwijl het allemaal gebaseerd is op subjectieve waarnemingen.
Breinwetenschappen worden nog steeds geassocieerd met Frankenstein. Onzin. Angst gebaseerd op fantomen.
Maar dat er ook grenzen aan de breinwetenschappen zijn, dat bewijst onder meer een prachtig boek van Arie Bos, waarop wij later op jongebazen zullen toekomen.
Hersenen bepalen niet alles en zijn zelfs niet dominant bij de dingen die we willen. Dat wordt momenteel wel gesteld, maar Bos heeft dat geweldig weerlegd in zijn boek.
Fons Bitter
Lid sinds 2008
Fantastisch mooi gereedschap voor HRM-ers en eindbeslissers. Hoop dat het systeem ook onderscheid kan maken tussen 'zwarte' én 'witte' talenten en competenties. Dat zal de wereld vast een stuk  vriendelijker, gastvrijer en leefbaarder maken.
Met vriendelijke groet en van harte aanbevolen...
Fons
judith
dit is onzin. Het is nog lang niet mogelijk met hersenonderzoek dit soort conclusies mbt persoonlijkheid te kunnen  trekken.  hersenonderzoek is gebaseerd op groepsonderzoek, niet op individueel niveau. Alleen medische condities kunnen gezien worden, maar niet het daadwerkelijk functioneren van bijvoorbeeld het probleem oplossend vermogen. Als dat gedeelte (prefrontale cortex)heel actief is, hoeft dat bijvoorbeeld niet te zeggen dat iemand dat heel goed kan, maar kan dat ook zeggen dat iemand heel veel activiteit nodig heeft om maar een beetje probleem oplossend vermogen te tonen.  Je kan er dus nog helemaal niets mee. Beter zijn gewoon taakjes om te zien hoe iemand iets doet.
Bert Overbeek
Auteur
Je zou eens met de hoogleraar in Rotterdam moeten spreken. En terecht zeg je 'nog''  lang niet mogelijk. Bij 'nog' lees ik altijd: nu niet, maar mogelijk straks.
Niettemin dank je voor je reactie. Dit type discussie lijkt me bevorderlijk. Graag meer reacties op dit onderwerp.