Slechte chefjes moeten weg!

60% van de medewerkers in Nederland is ontevreden is over zijn baas, zegt een onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Dat is veel. ‘Ligt natuurlijk ook aan de medewerker’ zei een manager in een eerste reactie ‘Die is erg verwend.’ Natuurlijk. Maar feit blijft dat er veel onvrede is over slechte managers. Terwijl er erg veel tevredenheid is over goede managers, die daadwerkelijk een meerwaarde heeft.

Ook jij bent misschien ontevreden over je baas. En daar heb je vast goede redenen voor. Zelf heb ik al een aantal jaren geen manager meer, maar ook ik ben wel eens ontevreden geweest over een manager. Meestal was ik trouwens wel tevreden.

De wereld wordt niet beter van slechte managers. Om te beginnen de organisatie niet. Maar ook jij niet, want je moet dagelijks met hem of haar optrekken en we weten dat mensen behoorlijk ziek kunnen worden van een krakkemikkige relatie met hun teamleider of manager.

Wat kun je doen als je manager niet goed is? Hoe krijg je hem weg? Want in een wereld waarin cijfers allesbepalend zijn, is het soms moeilijk voor het topmanagement vast te stellen hoe slecht sommige van hun mensen presteren. Te meer daar de slechte manager goed is in, wat in goed Nederlands, ‘slijmen’ heet.

Dus moet je dat als medewerker zichtbaar maken. Maar niet als een kip zonder kop, want dan verlies je de strijd. Je moet het met beleid doen. Je moet de spelletjes doorzien die een slechte leidinggevende met je speelt. Je moet op je hoede zijn voor zijn tegenzetten. En je moet weten wat wel effectief is, en wat niet. Heeft iemand een suggestie?

Bert Overbeek is ook op twitter te vinden en wel op de accont 'Goeroetweets'. Zijn nieuwe boek 'Voer voor jonge bazen' kwam onlangs uit en is net als 'Goeroegetwitter' bij uw boekhandel of via internetboekhandels te bestellen. In zijn dagelijkse bestaan is hij interim manager, trainer en personal coach (www.pitchersupport.com)

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Ad Gerrits
"Spelletjes doorzien" en "op je hoede zijn" klinken niet echt aantrekkelijk. Hoewel ik weet dat het soms niet kan en wat naief klinkt, zou ik toch ook willen pleiten voor eerlijk en open zijn. Afhankelijjk van waar je werkt, is daarmee soms meer mogelijk dan veel mensen denken.
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Beste Ad, dank je wel voor je reactie. Ik zou je willen adviseren goed naar de context te kijken voordat je open en eerlijk wordt. Ik heb heel wat mensen afgerekend zien worden op die openheid en eerlijkheid. Met name door slechte leidinggevenden. En daar gaat het hier over, he?
Het zou mooi zijn als openheid en eerlijkheid kon. Ik zou het willen. Ben het van nature. Maar ik ben niet naïef, inderdaad. Ik vind het best om te ontwapenen, maar als er aan de andere kant bewapend wordt, ben ik morgen mijn have en goed kwijt.
Dus blijf ik bij mijn slotaccoord. Ik zou willen dat dingen aantrekkelijker zouden klinken, maar daar waar diingen niet aantrekkelijk zijn hoeven ze ook niet zo te klinken, toch?
Martijn
Als medewerker kan je hier m.i. op drie manieren iets aan doen:

* Je kan de slechte chef actief tegenwerken door bijvoorbeeld medestanders te motiveren. Klikken naar hogere leidinggevenden of aandeelhouders is ook een optie. De risico’s van een dergelijke zet zijn enorm en je kan dit eigenlijk alleen doen met voldoende ruggensteun en ondersteunend materiaal. En dan nog is er een kans dat men je laat vallen en dat je zelf uiteindelijk een andere baan kan gaan zoeken. Mijn ervaring is dat de medewerker bijna altijd aan het kortste eind trekt, een uitdaging aan het gezag van een leidinggevende wordt door het centrale management eigenlijk nooit getolereerd, ook niet als die leidinggevende incompetent is.

* Anoniem klikken en hopen dat het management of de aandeelhouder er iets mee doet. Minder riskant maar ook verwerpelijk en een kleine kans op succes.

* Stemmen met de voeten: zelf een andere baan zoeken. Het kan een slechte chef zeer verzwakken wanneer al zijn medewerkers bij hem weg blijven lopen. Het centrale management zal dan ook wel inzien dat het zo niet meer kan. Nadeel is dat je er zelf natuurlijk niet meer werkt.