Seksueel getint gedrag op kantoor (case)

Bij een afdeling van de overheid is Sonja, één van de medewerkers, nogal open over haar seksuele leven. Ze houdt er spannende weekends op na, en vertelt daar openhartig over. Ook in haar kledingstijl is ze niet terughoudend. Shorts met hoge laarzen, diepe decolletés, korte rokken, ze draagt het allemaal. Ook informeert ze soms naar het seksuele leven van collega’s. (Steve Jobs overleed vandaag. Lees het artikel over hem hierboven!)

Jim, de teamleider, vindt het af en toe te ver gaan. Maar hij zegt dat hij weinig middelen heeft om haar aan te pakken. In de cao staat bijvoorbeeld niets over kleding. Geen woord over representativiteit. Haar vragen aan collega’s over hun seksuele leven heeft hij niet uit eigen waarneming, hij hoort ze terug van zijn mensen.

Eén keer heeft hij het bespreekbaar proberen te maken. Hij zei toen ‘Je hebt iets teveel seks power’. Zij zei toen met een schalks lachje dat dat aan the eyes of the beholder lag. ‘Kan je zulke vragen wel stellen als teamleider?’ vroeg ze daarop ‘Niet dat ik het erg vind, maar een ander zou het gemakkelijk verkeerd hebben kunnen opvatten.’

Hij is nu terughoudend om het erover te hebben, maar wil er toch een punt
van maken. Hij schreef de redactie van JongeBazen of we de case op deze weblog willen plaatsen, en heeft behoefte aan adviezen van lezers.

(Jongebazen en de twitter account Goeroetweets horen bij elkaar)

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

E. Buitenman
Ik zou zeker een gesprek met haar aangaan en haar op het hart drukken om zich gepaster te kleden en gedragen.
Het werkt verstorend; anderen maken opmerkingen over haar gedrag.

Vraag advies bij P&O hoe dit aan te pakken. En overweeg om in een eventueel gesprek met deze medewerkster een vrouw van P&O erbij te betrekken.

Ook al is er misschien geen regel op papier vastgelegd, er zijn ook nog ongeschreven omgangsregels. En je mag dan ook verwachten dat iemand op werk rekening houdt met de gevoelens van anderen. Niet iedereen is even open en er zijn ook genoeg mensen met negatieve seksuele ervaringen.

Just my 2 cents.
Veel succes!
S.Hennep
Zo te lezen wordt het gedrag van de collega ervaren als ongewenst gedrag. Voor ongewenst gedrag zijn regels opgesteld. (zie arboportaal)
Wellicht weet iemand binnen P&O wat jullie verstaan onder ongewenst gedrag, specifiek sexuele intimidatie binnen de organisatie.
De verwarring in deze kan zijn dat het een vrouw betreft die nu deze sexueel getinte opmerkingen maakt. Stel je voor dat een man ze maakt. Er wordt daar een ander gewicht aan gegeven.
De toe (aan)hoorder bepaalt wanneer er grenzen zijn overschreden niet de cultuur of de collega die de opmerkingen maakt.
Om escalatie te voorkomen werkt meest effectief, het aanspreken van de collega door collegae. Geef concreet aan waar je last van hebt en wat je wil dat er verandert. Goed werknemerschap vraagt o.a. ook aanpassing aan de geldende omgangsvormen, van de organisatie.
wilma van schaik
De opmerking van de teamleider is niet erg handig. Het bespreekbaar maken in een functioneringsgesprek en dit vastleggen is handiger. Je kunt het samen doen met een personeelsmedewerker. Laat duidelijk zijn dat dit geen beoordelingsgesprek mag zijn. Er moet een open gespek plaatsvinden waarbij duidelijk wordt gemaakt dat kleding en gedrag afwijken van de norm die in de organisatie gangaar is.

Op grond van artikel 3 van de Arbowet is de werkgever verplicht beleid te voeren ter bescherming van medewerkers tegen psychosociale arbeidsbelasting, zoals seksuele intimidatie en pesten.

Op de site van de VNG lees je er meer over.
Chantal van Leeuwen
Jim doet er beter aan het gedrag van Sonja op een directe manier met haar te bespreken door het uitspreken van zijn zorgen het daaraan koppelen van zijn wensen.

Een opmerking als 'Je hebt iets teveel sexpower' werd door Sonja op een manier geïnterpreteerd die haar uitkwam (als een compliment) en waarmee ze het gesprek naar haar hand zette. Deze dame heeft blijkbaar ook power op andere vlakken ;) Wellicht kan Jim deze inzetten ten voordele van de afdelingsresultaten.

Mocht Sonja de wensen van Jim (en haar collega's) niet willen honoreren dan kan altijd nog een P&O functionaris aan het gesprek worden toegevoegd die de afspraken vastlegt. Dat laatste lijkt me overigens een te strenge maatregel voor een dame die mij niets kwaads in de zin lijkt te hebben maar wellicht wat grenzen gesteld dient te krijgen. Of Jim hiertoe in staat is en of de bedrijfscultuur open communicatie hierover toestaat zijn mijns inziens bepalend voor de kans van slagen.
Alexandra van Smoorenburg
Pro-lid
In plaats van 'aanpakken', zou ik kiezen voor 'bevragen' en in het team 'bespreekbaar maken'.

Mensen die zich buitenissig kleden en gedragen zijn zich vaak niet bewust wat hun houding doet met hun omgeving. Soms denken ze zelfs iets bij te dragen door zich zo te gedragen als ze doen! Ze hebben zelf vaak helemaal niet in de gaten dat ze zichzelf tekort doen en hun eigen positie beschadigen.

Als Jim er iets mee wil, kan hij haar beter uitnodigen voor een gesprek over haar kledingstijl en haar daarover oprechte vragen stellen (ipv oordelen en grenzen stellen) en benoemen wat het effect op hemzelf is en op degenen die hun beklag hebben gedaan. Als l.g. heeft hij ten aanzien van die laatsten een zorgplicht vanuit de arbowet (psa). Al pratende zal hij er tot zijn verbazing misschien achter komen dat zijn medewerkster het effect van haar gedrag niet blijkt te overzien en behoorlijk kwetsbaar te zijn op dit punt. Een open gesprek zal m.i. meer en een betere invloed hebben op het proces, dan een corrigerend gesprek. Ik zou ook zeker met haar bespreken op welke wijze het in het team bespreekbaar kan worden gemaakt, zonder gezichtsverlies voor haar. Wie weet door haarzelf?

P&O erbij, dossier opbouwen etc maakt zaken alleen maar gecompliceerder en lost niks op. Dit soort van zaken moet je zelf aanpakken als l.g.: ze bieden je een kans om te laten zien dat je het leiderschap over een groep mensen waard bent.

Hoe transparanter en opener je je opstelt, hoe sneller het probleem opgelost is. Openheid haalt de spanning eraf. Veel succes!