Hitsig gedrag mag op het werk, zolang de prestaties maar goed zijn...?? (case)

We kregen een mail van een lezeres. ‘Jullie besteden wel eens aandacht aan het onderwerp seks op het werk’, schrijft ze, ‘en ik weet dat jullie dat serieus doen, om jonge leidinggevenden te leren hoe ze hiermee om moeten gaan.’ Vervolgens begon ze het verhaal over Alice, een collega. Alice straalde een en al erotiek uit en dat was waarschijnlijk ook haar bedoeling.

‘In gesprekken met leidinggevenden en collega’s geeft ze aan dat ze seksualiteit een belangrijke drijfveer vindt, die tot erg goede resultaten kan leiden, als je haar verantwoord inzet. Zij gaat daar ver in. Ze vindt dat diepe decolleté’s en minirokken moeten kunnen. Over de schoenen zal ik maar zwijgen. Die zijn extreem en sexy.

Alles aan Alice is erotiek. Ze zegt openlijk dat ze er continu mee bezig is. Je wordt er vrolijk van, verkondigt ze. En het is er tóch. Altijd. Dus waarom zou je er hypocriet over doen? Ze vraagt ook openlijk aan mensen of ze het gisteravond nog gedaan hebben.

Veel mannen, ook leidinggevenden, vinden haar gedrag wel leuk. Maar ik niet. Als je er wat van zegt wordt het afgedaan met een grapje of met de vraag of je jaloers bent. Maar dat ben ik echt niet. Als ze aan het begin van de week weer eens over haar wilde nachten begint (ze doet nogal spannende dingen, waar ze rustig bij het koffiezetapparaat of aan de sigaret buiten over praat), zit in no time een deel van de werknemers niet meer aan het werk.

Tenslotte: als ik mijn leidinggevende vraag of hij dit normaal vindt, zegt hij dat haar prestaties goed zijn en dat ze veel openheid brengt. Ik vind dat helemaal niet. Ik vind dat ze vooral veel seks binnenbrengt in de organisatie. En ik vind dat niet professioneel. Ondanks dat klanten met haar weglopen, betwijfel ik of het goed is voor onze reputatie.

Wat moet ik hier nu mee? Misschien heb jij of heeft een van je lezers een advies?’ Laat maar horen, zou ik tegen onze lezers willen zeggen.

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Taco
We leven nou eenmaal in een (godeloze) oversekste maatschappij, waar vrijheid grenzeloosheid betekend. En mannen en vrouwen op zoek zijn naar aandacht. Zelfs bij kinderen zien we dit al als ze niet krijgen wat ze willen, dan schelden ze de ouders verot.  Nou ja jank kindjes en pap ouders vind ik het maar. Een slappe generatie die denkt dat ze alles hebben, zoals alle vrijheid om te doen wat ze willen. Maar een grenzelose generatie is een krachteloze generatie. Ach ja als je maar in het middelpunt van de belangstelling staat of dit nou op een positieve of negatieve wijze is dat is niet belangrijk. Oh en ga nou niet zeggen dat ik jaloers ben en zelf geen aandacht genoeg zou krijgen, want ik heb een prima leven waar ik volop van geniet. Dit zonder dat ik me seksueel grenzeloos hoef te uiten.
Bart de Graaf
Beste,

Hierbij een persoonlijke reactie, ik ben geen professional. Vooralsnog heb je het volste recht om je eigen grenzen aan te geven én ben ik van mening dat anderen, inclusief je leidinggevende dat dient te respecteren. Dat houdt in dat je m.i. haar wel degelijk mag en kan aanspreken op haar gedarag en dat afdoen met een grapje niet aan de orde is. Zo wil je namelijk niet dat er met jou wordt omgegaan. Ook je leidinggevende dient je serieus te nemen, want jij hebt een probleem. Al realiseer ik me dat ook hij/zij hier wellicht niet helemaal objectief in staat.

Wat je nog zou kunnen doen is naar de integriteitsmedewerker van je organisatie gaan. Die hebben richtlijnen van wat wel en niet kan op de werkvloer.

Succes en sterkte!
Joop Remmé
Lid sinds 2019
Jouw leidinggevende lijkt mij weinig professioneel. Hij verschuilt zich achter professioneel klinkende criteria, zoals prestatie en openheid, maar intussen zit hij zelf op die slet te geilen. Daar zou ik in de volgende 360 review maar wat van zeggen, of dat doen via de ombudsman.
c. havermans
Beste vraagsteller, Ik heb afgelopen jaar een "soortgelijk geval" aan de hand gehad bij mij op het werk (onderwijs). De collega in kwestie meende zo collegae aan haar te binden (wat ook deels gebeurde) zodat haar minder positief functionerende kanten minder op zouden vallen. Ik heb haar seksueel getinte gedrag en het gevolg ervan voor het team en niet in de laatste plaats (kopierende VMBO) leerlingen meerdere keren met haar besproken, maar dat heeft geen gedragsverandering opgeleverd. Later heb ik het aangekaart bij de directie, mede door de te verwachten problemen en die hebben haar erop aangesproken. De collega in kwestie heeft gereageerd door (uit protest) meteen te gaan solliciteren, maar is tot op heden nog niet aangenomen. Dit zegt m.i. veel over haar reflectievermogen (!). Geef aan hoe je erover denkt dus.
Ada uit de Bosch
Beste collega van Alice,
Wat een interessante case. Het lijkt erop dat een heleboel collega's (mannen?) jouw probleem niet delen en lijkt het een soort "strijd" te worden tussen jou en Alice. Ik zou je daarom willen adviseren het wat afstandelijker te bekijken en het in een wat breder perspectief te zien. Jullie hebben ongetwijfeld als bedrijf gedragscodes en gedragsregels. Ook op het gebied van ethiek moet er wel iets vastliggen. Kijk bijvoorbeeld samen met HRM of daar aanknopingspunten liggen. Laat het vooral op organisatieniveau oplossen en niet alleen op individueel niveau (want dan is de kans groot dat jij het etiket lastig of burgerlijk opgeplakt krijgt). Succes,
Ada uit de Bosch (coach)
Jos Steynebrugh
Als ze regeltjes overtreedt, schriftelijk verwittigen (case bouwen)
Als die regeltjes er niet zijn: maken.
 
Maar . . . een ECHT sexy vrouw is ook sexy met een jutte zak aan, dus bedekking helpt niet. Maakt het wellicht NOG spannender. Ik heb wel een vraag: als ze ECHT zo sexy is, waarom werkt ze dan niet in de seksindustrie? Ik zou een functioneringsgesprekje aangaan en haar attenderen op het feit dat ze ZWAAR  onder haar mogelijkheden werkt. Outplacementje richting de seks industrie? No hard feelings. Of stiekem tòch?
 
Jos Steynebrugh
NM
Nanne Mol
"Een grenzeloze generatie is een krachteloze generatie" Dat ben ik zeer met Taco eens. Geen zaken waar die niet thuis horen want dat geeft verwarring en leidt af van waar het werkelijk om gaat en om zou moeten gaan.
Chris Visser
Hallo collega van Alice,

Het zit 'm denk ik hier in de subtiliteit van haar gedrag en haar vermogen haar gerdrag te "verkopen" aan haar omgeving. Blijkbaar vind de organisatie dat haar resultaten belangrijker zijn dan haar groepsgedrag.

Mijn inziens is de kernvraag hier waarom zij zich op deze manier profileert. Zou het kunnen zijn dat hier een vorm van onzekerheid achter zit? Of dat ze bang is buiten de groep te vallen? Is dit gedrag wat ze op jonge leeftijd heeft aangemeten om te overleven in de pubertijd? Is het om populair te doen? Ook kan ik me voorstellen dat jullie onderlinge band met alle collega's niet sterk genoeg is om hier adequaat mee om te gaan en dat men zich er eigenlijk geen raad mee weet omdat ze naar tevredenheid functioneert. Het ontbreekt men aan leiderschap dan.

Ik snap je probleem, echter krijg ik de indruk dat jij de enige roepende in de woestijn bent, want iedereen vind haar edrag wel OK. Dan blijven er mijn inziens twee opties over: accepteren of weggaan, hoe lullig dit ook klinkt...

Succes,

Chris Visser