Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Kunnen ze daar nou niet mee wachten tot na werktijd? Anders kom je namelijk in strijd met je CAO
Wel blijft de vraag of het resultaat beinvloed werd door de prostituees? En zo ja, hoe? Het kan zijn dat het resultaat nog beter zou zijn zonder deze dames.
Dat is een lastige vraag, want iedereen interpeteerd deze fatsoenswaarden weer anders. Want wat voor de een normaal is, is voor de ander de raarste zaak van de wereld.
Lang nadenken over wat te doen met een bedrijfsuitje is overigens niet meer aan de orde.
Als ik klant zou zijn en van dit gedrag op de hoogte zou zijn, zou ik afhaken indien bedrijfsleiding hier niet iets mee doet. Het gaat toch niet alleen over prestatie of winst?
Ik heb in elk geval geen zin in een moraliserend verhaaltje in de trant van "kijk je een beetje uit, jongen". En ALS ik dat al zou doen (maar dan moet ik de betrokkene wel goed kennen) is hem wijzen op het ECHTE gevaar van een bezoekje aan de dames: je KUNT er verliefd op worden . . .
Jos Steynebrugh
Even afgezien van CAO toestanden, uiteindelijk werkt men de volledige tijd.
Maar eigenlijk kan me dat als baas niet écht interesseren.
Als baas interessert mij de output: kwaliteit en kwantiteit van de output.
Stel nu dat een medewerker zijn werk doet en zijn/haar doelstellingen bereikt in 2 uur per dag en de overige 6 met andere zaken bezig is. Als baas zou ik deze conclusie trekken:
- zeer goede efficiente en intelligente werknemer
- gestelde doelstellingen zijn te eenvoudig haalbaar
- meer doelen stellen als baas
Als baas zou ik er absoluut niks op tegen hebben als er bij de nachtploeg een caravan staat. Men die er gebruik van maakt zou buiten het werk om dezelfde gelegenheden opzoeken: ik zou me niet met het privéleven van mijn medewerkers willen mengen.
Wat is er te klagen als baas? Niets eigenlijk. Prestaties ok. Output meer dan ok.
Ik zou eerder mij bedenken om er iets aan te doen: zonder de caravan kan de motivatie weleens héél sterk ineen zakken. Dan maar afwachten wat de output is...
Ten eerste : relatief véél reacties. Kennelijk is bij velen een gevoelige plek geraakt. Het tweede wat mij opvalt is dat veel commentaar te maken heeft met "moraal" of "ethos". Zal wel met de Calvinistische trekjes in onze Nederlandse genen te maken hebben. Bovendien is het linke soep: wat de een "lekker" noemt kan voor de ander een verwijzing naar de poorten van de hel oproepen.
Er zit aan het geheel een héélander aspect: publiciteit. Stel je voor in de weekendbijlage van de telegraaf "Hoereren in de baas z'n tijd". Bedrijf met naam en toenaam genoemd. Als ik manager was in het betreffende bedrijf zou ik DAT toch wel willen voorkomen . . .
Groet,
Jos Steynebrugh
Jos
Verder lijkt het mij dat de nachtploeg in een ploegendienstrooster ook overdag werkt en dan kennelijk minder productief is. Overdag worden mensen ook veel meer lastig gevallen. Intern door managers, personeelszaken, arbodiensten, administraties, etc. Extern door leveranciers die hun spullen komen afleveren en transporteurs die de goederen voor de klanten komen halen, enz. Ik heb vroeger zelf in een bedrijf gewerkt met ploegendiensten en ook daar bleken de productierecords vaak buiten kantooruren te worden behaald. Als manager zou ik daarom wel ingrijpen en de caravan en dames van het terrein verbannen. De redenen zijn in de andere reacties voldoende genoemd, mee eens. Mochten daarna de prestaties teruglopen, zou ik experimenteren met aan elkaar plakken pauzes en wellicht andere afwijkingen.
Alleen waren het geen prostituees, doch heren en dames uit de avondploeg.
De aanpak,
- geen dames meer in de avondploeg en ook niet in de nachtploeg.
- de spelregels, wat wel en niet kan, opnieuw besproken en daarna aangescherpt.
Resultaat, probleem opgelost en een doorgesneden band.
Probleem (ja / neen)?
Los ervan dat dit gedrag mogelijk moeilijker te trasseren valt, lijkt het mij hetzelfde te zijn als in het originele voorbeeld, alleen overdag.
Zover ik mij herinner eens te hebben gelezen, zijn de lunch uren voor de dames piekuren.
Dus: ik zie geen probleem (met mogelijk de vraag om verhoogde discretie).