Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Als je samen leeft en afspraken hebt gemaakt over sexuele vrijheden. Als je verkering bijna uit is, of nog niet echt aan is? Wie controleert de onafhankelijke status van de medewerker? Hoe gaan we dit arbeidsvoorwaardelijk regelen. Als de wergever dit toe staat, moet hij dan voor bedden zorgen in eventueel speciale ruimtes. Ook de verstrekking van tissiues dient goed geregeld te zijn. Wie draait er op voor de extra reinigingskosten van het tapijt? Kom nou, alsjeblieft hou op met die onzin. Een beetje fleurten op de werkvloer moet kunnen, alle sexuele handelingen dienen echter elders plaats te vinden.
Een arbeidsproces is gericht op produktie. Er wordt betaald voor deelname aan een proces met een eindresultaat.
Als mens is het onhandig als je op het werk tijd gaat besteden aan sexuele relaties. Je brengt jezelf in een wederzijds afhankelijke positie. Het arbeidsproces is een goed proces als het zuiver blijft. Als team procesverantwoordelijk. Sexuele relaties brengen onbalans in een team.
Als mens is het goed om te leren dat het werk nodig is om je te voorzien van alle levensbehoeftes. Dit kan uitsluitend door te focussen op het proces. Voorbeeld van een topsporter.
Ik ga met plezier naar mijn werk, zorg voor een gelijkwaardige relatie met de collega's en verlies nooit het belang van de gezamenlijke resultaat uit het oog. Soms gaan de gevoelens voor een collega verder. Bewust van de gevolgen geef ik de prioriteit aan het gezamenlijke belang.
Het sexuele gevoel is een natuurlijke drang en niet te onderdrukken. Er zijn wel keuzes te maken. Het verstand is te beïnvloeden en te besturen. Resultaten wijzen uit dat de besturing meestal vanuit het gevoel uitgevoerd wordt. Als mens oke, tijdens een arbeidsproces heel onhandig.
"Mogen we seks hebben op het werk met een collega?" Ik vind het ten aller tijden de collegiale verhoudingen verstoren als er seksuele spanning is. Ik bedoel hier datgene wat verder gaat als flirten. Als dit in 'daden' wordt omgezet zijn meestal de rapen gaar. Ik heb zelf ook eens die fout gemaakt en kan dus helaas praten uit ervaring. Ook als beide partijen het oké vinden moeten ze zich goed beseffen dat de omgeving er ook mee om moet kunnen gaan en daar zit de kronkel van dit verhaal. Doe het lekker thuis, in het bos, in............
Ten tweede, mijn voorstel zou zijn om, zowel gebonden als vrijgezel: Don't get caught! ;-)