Seks op de werkvloer; verpleegkundige overschrijdt beroepsgrens

Onlangs had een hoofdverpleegkundige (geen relatie) een buitenkansje. Het gebeurde in de nachtdienst. Een patiënt lag in zijn eentje op een kamer. Hij drong aan, ze vond hem aantrekkelijk en gaf toe aan de verleiding. Er was een vrijage.

Een verpleegkundige betrapte het tweetal en sprak haar hoofd er op aan. Er werd een deal gemaakt. Het zou niet meer gebeuren en de verpleegkundige zou zwijgen. Wat ze natuurlijk niet deed. Ze vertelde het in vertrouwen door tegen een collega die het weer doorvertelde tegen een andere collega, ook in vertrouwen, en zo kwam het tenslotte terecht bij de leidinggevende van de hoofdverpleegkundige.

Recht op de vrouw af vroeg ze of het waar was, wat ze in de wandelgangen had vernomen. De hoofdverpleegkundige gaf niet toe. De patiënt was weg; het ziekenhuis wilde hem er buiten laten. Het hoofd gaf de verpleegkundige een officiële waarschuwing, in aanwezigheid van haar leidinggevende.

De verpleegkundige mailde mij. De zaak was nog vers. Ze vroeg wat ze een volgende keer nu het beste kan doen in zo’n situatie. Graag een reactie.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Bas
De deur op slot?!
HMA Visser
Lid sinds 2019
De normen en waarden verschuiven steeds meer in onze organisaties. Als de beroepsgrens overschreden wordt dient daar adequaat op te worden gereageerd. Via hoor en wederhoor dienen de feiten haarfijn boven tafel te komen. Alle partijen dienen daarbij aan de orde te komen. Ook in dit geval waar het allemaal op zijn beloop is gelaten zou het zinnig zijn om de feiten vast te leggen en alsnog een wijs besluit te nemen. De volgende keer verleggen we anders de grens weer. Bij het overschrijden van een grens moet er ingegrepen worden anders hebben we straks geen grens meer.
Arjan Oomen
Kan gebeuren, hoezo normen en waarden. Mensen zijn mensen en sex is nu eenmaal een fundamentele behoefte. Maar wat niet kan is een waarschuwing. Men laat bewust de andere partij buiten beschouwing en die keus heeft tot gevolg dat er geen hoor en wederhoor is toegepast. Het geven van een waarschuwing op basis van geruchten en od wandelgangen geruchten is onjuist. Reageren op de waarschuwing om aan te geven het niet eens mee te zijn, op bovenstaand argument. Verder inderdaad in het vervolg de deur op slot of buiten de lokatie afspreken.
Jaap Koole
Lid sinds 2023
Als er iets gebeurt is tegen de wil of het belang van wie dan ook, dan zijn er grenzen overschreden. Het is aan een ieder om te beoordelen of dat wel of niet aan de hand is. En om daarnaar te handelen als zoiets zich voordoet.
Er is in deze gebeurtenis geen benadeelde partij, zeker zolang de patient niets van zich laat horen. Dan behoort alles tot de normale interacties tussen mensen....
Zelfs de waarschuwing is naar mijn idee niet op zijn plaats, het betreft een prive-zaak tussen de hoofdverpleegkundige en de patient.
Tenzij e.e.a. uren duurt, dan kan haar baas bezwaar hebben tegen het feit dat ze onvoldoende inzet toont tijdens werkuren. En wat ze in die tijd wel deed doet er niet zo toe.
Wim
Tijdens je werk hoor je geen relatie( op welke wijze dan ook ) met een patiënt / client te hebben, daarvoor kun je volgens mij zelfs ontslagen worden, zijn ook wel zaken geweest daarover.

De hoofdverpleegkundige heeft hiermee haar aanzien en respect verloren, die zal het in het team ook niet meer redden.
Els
Een beetje overdreven en hypocriet om met een epistel over hoor en wederhoor te komen wanneer twee mensen met wederzijdse instemming toegeven aan een verleiding.
Wat echter niet correct is, is dat de hoofdverpleegkundige zo schijnheilig is om de verpleegkundige een officiële waarschuwing te geven terwijl zij zelf duidelijk in de fout is gegaan.
Als ik de verpleegkundige was, zou ik dit aanhangig maken en eisen dat deze officiële waarschuwing uit mijn dossier zou verdwijnen. In dat geval zal het ziekenhuis nl. wél contact met de man moeten opnemen, hij is nl. "getuige". Een volgende keer zou ik niets doen, ook niet zelf de hoofdverpleegkundige er op aanspreken. Wat zij doet, is haar eigen zaak. Ik zou m'n kop hier niet meer voor uitsteken. Nogmaals, als 2 mensen dat willen doen, moet zij het zelf weten. Ik vind eigenlijk dat niemand dat iets aan gaat (zolang er geen sprake is van dwang of machtsmisbruik).
Alexandra van Smoorenburg
Pro-lid
Wat de verpleegkundige de volgende keer moet doen? Geen dingen beloven die ze niet waar kan maken! Door haar eigen belofte om het niet door te vertellen te breken, heeft ze zichzelf in een moeilijk parket gebracht.

Als je als m.w. ergens echt een moreel probleem mee hebt, moet je zelf correct blijven en het op de aangewezen plek melden. Stel je weet niet bij wie je jouw probleem moet melden, dan informeer je dat bij P&O, of bij de Vertrouwenspersoon van de organisatie. Dan gaat een voor alle betrokkenen fair proces in werking.
Laetitia
Volgende keer gewoon gelijk naar de leidinggevende stappen! Als je dat niet durft mondje dicht houden.
En als hoofdverpleegkundige moet je toch beter weten?! Het laat maar weer blijken dat ze geen verantwoordelijkheid heeft in het vak. Zulke acties zijn onacceptabel en onprofessioneel.

F. Hurts
Lid sinds 2019
Bij een volgende aanleiding zou de verpleegkundige snel moeten beslissen wat ze wil: is ze het fundamenteel niet met het betrapte gedrag eens, dan moet ze het zelf melden bij de leidinggevende, al dan niet na de hoofdverpleegkundige erop te hebben aangesproken. Daar zijn procedures voor. Als ze echter een afspraak maakt te zullen zwijgen moet ze dat ook doen. Nu heeft ze iedereen, inclusief zichzelf, in een lastig parket gebracht.
pjotr
Sex tussen patient en behandelaar of verzorger is onaanvaardbaar. De verzorger of behandelaar dient zich hiervan verre te houden. De afhankelijkheid en kwetsbare situatie van de patient (patient mogelijk onder invloed van geneesmiddelen of psychische stress) mag nooit misbruikt worden. De betreffende verpleegkundige dient ter verantwoording te worden geroepen en dient consequenties van zijn/haar onverantwoordelijk gedrag te verwachten. Ditzelfde geldt voor een leidinggevende, die de boel onder het tapijt veegt.