Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Dit heeft invloed op de sfeer en het team, blijkt. Dat gaat ook zijn weerslag hebben op het rendement, lijkt me.
Vraag blijft: wat kan een trainer daarmee?
Dit is een zgn. 'sneaky casus' ! Oftewel weinig info met grote gevolgen door bepaalde aanpak.
Optie 1: Na de training gaat iedereen zijns/haars weegs. Trainer kan er niks mee.
Optie 2: Tijdens de training, na afloop van de bijeenkomsten voor die dag, is wat anders. Trainer moet hier wat mee en mant tot discretie.
Optie 3: Gaat het om een team-training of om een open-inschrijving?
3A: Open training, op eigen kosten en eigen tijd, Trainer kan er niks mee met hooguit opm bij optie 2.
3B: Team-training in de baas zijn tijd en geld; Trainer moet ingrijpen.
Het hoe, laat ik even voor wat het is.
(Trainers zijn als het goed is(!) goed in het plegen van interventies in de groepsdynamica.
Hier kan sprake zijn van <strong>morele dilemma's</strong> waar de trainer in kan verkeren.
Zo zijn er meer situaties te bedenken waarin de trainer klem kan komen te zitten: wat doe je als trainer wanneer jezelf in dat lastig parket komt te zitten??? Oftewel, wat doe je als een cursist bij je op schoot kruipt of je ogen niet van je af kan houden, of jij je ogen en gedachten niet van cursist af kan houden? Laten we even de handen buiten beschouwing laten!
Even voor de duidelijheid, het gaat om allerlei situaties: M/V, V/M, M/M, V/V en cursist/cursist en trainer/trainer.
Ik ben benieuwd naar de volgende reacties.
Als het om groepsdynamic of teambuilding gaat moet een trainer zo'n setting neerzetten met de groep dat alles issues die spelen binnen de groep besproken kunnen worden. In dit geval de ergenissen over buitenechtelijke relatie twee collega's .
Trainer kan evt. de boodschapper van deze issue stimuleren om het in de groep te brengen, anders zal de trainer zelf een casus moeten verzinnen om onderwerp bespreekaar te maken.
Wordt dit onderwerp niet behandeld, dan zal de training zijn effect niet bereiken en is het het weggegooid geld !!
Kortom: een goede trainer zal niet met deze vraag worstelen, want heeft een trainingsomgeving gevormd waarin elke casus mbt teamprocessen soepel op tafel komt.
1 - Wat maakt dat je dit zegt tegen mij?
2 - Wat bedoel je met: dit 'raakt' de groep?
3 - Als de training gaat over 'aanspreken': welke verantwoordelijkheid heb jij hierin en wat ga je dus doen morgen?
Als ze besluit er niets mee te doen, dan zou ik haar als trainer aanspreken op haar gedrag. En het niet nemen van de gezamenlijke verantwoordelijkheid om elkaar te gaan aanspreken. Bij dit alles doe ik wel de aanname dat de groep gezamenlijk heeft aangegeven dat ze meer willen aanspreken.
Ik vind overigens absoluut NIET dat de baas van het clubje er iets mee moet. Dat is het klassieke managementdenken wat mijns inziens leidt tot traditioneel baas-medewerker gedrag. IEDEREEN die er last van heeft, mag zijn verantwoordelijkheid nemen vind ik. Dus ook de baas, maar niet omdat hij de baas is.
Daarnaast wil ik nadrukkelijk vermelden dat een trainer zich niet moet inlaten met het overnemen van een waarde oordeel van een gedeelte van een groep (of zelfs individu) over wat wel of niet goed is. Ongeacht waarop gebaseerd, zoals bijvoorbeeld religie vermeld in eerder reactie.
Vraag in deze casus is nog wel waarom deze vrouw hier tegen de trainer over begint, het verhaal kan waar zijn, het kan uit jaloezie zijn, maar het kan ook nog veel andere oorzaken hebben..........
Ik zou persoonlijk de vrouw aanspreken op het feit dat zij de "tortelduifjes" niet aanspreekt. Het is tenslotte een training aanspreken ...........
Een dillemma? Ja!!! Leuke of interessante casus?? ? Nee.... wel linke soep!!! Zeker als je bedenkt dat in het onderhavige geval de ene helft van de tortelduifjes de baas en opdrachtgever is, de trainer een goede vriend van de baas en de overige groepsleden binnen een kleine gemeenschap met een dubbele angstcultuur leven! Met dubbele angstcultuur bedoel ik dat zowel in het allerdaagse leven binnen de gemeenschap als dat er voor wat betreft de organisatiecultuur sprake is van een angstcultuur.
Wat hier belangrijk is, is het met betreffende training bereikte resultaat. Het resultaat in dit geval was dat de participanten in elk geval mee hebben gekregen waarvoor ze op de training aanwezig waren. En dit bereik je met een hele goede trainer die zijn rol, maar ook zijn grenzen kent en niet optreedt als een playboy agoog. Dit bleek uit de gesprekken die je na zo'n training -als participanten onder elkaar- gewoonlijk voert. "The meeting after the meeting!"
De vraag in deze is en blijft: waar is deze vrouw mee bezig?!
Playboy agoog. Prachtige term zeg.