Wie Engeland of Nederland binnenkomt met het vliegtuig, merkt het onmiddellijk. Van de deur van het vliegtuig tot aan de auto op de parkeerplaats is hij minstens 10 borden tegengekomen waarop een bepaling of regel staat. ‘U mag geen ballonnen op het perron opblazen vanwege het explosiegevaar’. U mag niet dit, u mag niet dat. Ook wordt er onmiddellijk geroepen dat er zakkenrollers rondzwermen.
We zijn een regelland geworden. Als er het maar opschrijven en op een bord zetten, dan gaan de mensen het wel doen, denken we, en dus hangt overal een bord. Het doet mij denken aan stormwaarschuwingen die niet uitkomen. We zijn voortdurend gefocust op dat wat verkeerd kan gaan en laten dat weten door overal waarschuwingen of aanmoedigingen te plaatsen.
Wanneer je in een technisch beroep zit, dan krijg je steeds meer administratie. De bureaucratie in Nederland neemt toe en toe. Iemand die leidingen voor gas, water en elektra legt met zijn collega’s moet tegenwoordig een halve jurist en in ieder geval een administratieve kracht zijn. Hij dient, voordat hij kan graven, een zee van formulieren in te vullen.
Wetgeving verlangt registratie, dus de overheden moeten via digitale kanalen verwittigd worden. Bodemonderzoek, vergunningen, voortgangsrapportages naar overheden en klanten, veiligheidsprocedures die vast moeten liggen en zichtbaar aangegeven staan en wat al niet meer. Je kunt je voorstellen dat de technische werkman daar allesbehalve blij van wordt.
De vraag is: zijn we te bureaucratisch geworden of moeten we niet zeuren? Opvattingen en oplossingen graag!
Je intuïtie verbeteren? Kijk hier: http://futurouitgevers.nl/auteurs/bert-overbeek/
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
In Nederland, zeker ook bij de overheid, wordt het steeds meer populair om de interne efficiëntie voorop te zetten. Daarvoor wordt functioneel of Tayloristisch georganiseerd. Dit heeft mede tot gevolg dat er allerlei “Chiefs” bij moeten komen, zoals de CFO, CIO, CRO enzovoort. Met de titel moet natuurlijk ook macht komen, persoonlijk en voor de afdeling. Alle macht voor nastrevers van subdoelen komt tot uiting in nieuwe regeltjes en bureaucratie, waar zij op hun beurt ook weer de rechtvaardiging voor hun functioneren uithalen.
Het uiteindelijke resultaat wordt er echter niet beter van.
Wij hebben een studentenhuis gehad met 11 studenten. Bij de aanvang waren wij maar een klein aantal jaren ouder dan de studenten en 11 man plus een jong gezinnetje met 1 baby hoefde eigenlijk geen huisreglement. We waren allen jong en wij hoopten op "common sense", gezond verstand.
Na 16 jaar hadden we 22 pagina's huisreglement als gevolg van negatieve ervaringen.
een voorbeeld : regeltje x : gooi de gebruikte condooms in de vuilbak.
Hoe kom dit ? Is dit dezelfde reden als voor andere regeltjes die uitgevaardigd worden ?
Gebrek aan respect, minder gezond verstand, laksheid,..............eenieder mag dit invullen
Verder zijn regels (of kennis of 'theorie' en boekenwijsheid os ISO9000, 14000 enz.) ook gestold gezond verstand. Denk aan dat graven hierboven: we willen ook niet dat er zomaar een grijper de grond ingaat en gas of glasvezel vernielt. Logisch lijkt mij om tevoren uit te zoeken als je ergens gaat graven wat er onder de grond zit, maar als dat te vaak niet gebeurt, dan is de volkswijsheid 'bezint eer ge begint' blijkbaar onvoldoende en dus komen er regels (dat 'dus'??????? nou ja, dat is wel de bureaucratische reflex) die dwingen om na te denken en verantwoord te werk te gaan.
Tegelijk zou je willen dat we (lees degenen die namens ons regels (laten) maken) professionals gewoon weer vertrouwen en de illusie dat we kwaadwillenden onder hen met regels in bedwang houden eindelijk eens laten varen.
Gaat er iets fout en is er geld (claim) mee gemoeid dan volgen er nieuwe regels. Indekken heet dat geloof ik....Talloze voorbeelden zijn er te bedenken. Een vicieuze cirkel waar we niet uit willen of misschien niet meer kunnen komen. En het Angelsaksisch organiseren is niet helpend om die regeldruk te verminderen. Integendeel. Want het houden aan de regels is belangrijker dan het principe.
En zoals zo vaak zorgt de toegenomen regelgeving niet voor oplossingen maar voor meer problemen (en dus regels).
Een uitdaging om dit proces te doorbreken. Maar daarvoor dient durf en lef en moed te zijn.