Heb je ook een interne mentor waar je je aan ergert? Dan sta je niet alleen in Nederland. Veel jonge managers klagen over hun mentoren. Meestal zijn dit ervaren managers van boven de veertig. Omgekeerd hebben die ervaren managers ook wel wat problemen met jongere managers. JongeBazen interviewde eens een paar mensen. Anoniem, want de materie ligt gevoelig. Jong vindt dat oud de teugels meer mag laten vieren. De oudere manager is te voorzichtig met het ‘loslaten’ van de jongere werknemer.
‘Ik wil veel meer, maar dat mag niet.’ zegt Jan-Peter, een jonge managementtrainee. ‘Hij informeert me en controleert me van tijd tot tijd en dat is alles. Ik heb liever dat hij me laat gaan, van tijd tot tijd aandacht geeft en me confronteert als het nodig is.’
De oudere manager heeft kennelijk moeite met coachen. De meeste gaan als een al dan niet vriendelijke waakhond te werk. Anderen proberen een kloon te maken van hun trainee. Jan-Peter vindt het maar lastig.
‘We worden klein gehouden, maar waarom eigenlijk? Zijn de oudere managers soms bang dat we ze inhalen? Dat ze overbodig worden? Sommigen delen hun kennis niet. Bewust; dat zie je zo. Het gaat dus om macht’
Dat beeld herkent oudere manager Jos wel.
‘Ik begrijp wel dat ze het zo beleven’ glimlacht hij ‘Maar ze zoeken die machtstrijd vaak zelf. Het is ook onderdeel van hun leerproces. Wie jong is, denkt dat de wereld om hem draait. Hij denkt ook dat hij alles begrijpt en weet, en snapt maar niet waarom de oudere collega zo berustend en traag is.’
Overigens heeft ook Jos wel eens een ferme botsing gehad.
‘Dat ging over mijn autoriteit. Ik was betrokken bij de coaching van een high potential. Hij was een beetje een betweter, een muggenzifter ook. Hij liep iedereen te verbeteren, ook mij. Dat ergert. Ook leed hij niet bepaald aan een negatief zelfbeeld. Soms gedroeg hij zich ronduit arrogant.
Zo begon hij op een vraag van mij eens te sniffen. Dat ging te ver. Dat was een openlijke uiting van minachting, vond ik. Ik heb hem toen met de poten in de modder gezet. Ik accepteer dit gedrag niet van je, zei ik. Je zorgt maar dat je respect uitstraalt.´
Maurits, de trainee, heeft daar weinig van geleerd, zegt hij.
´Jos heeft niet meer gedaan dan MBO en zich opgewerkt in het bedrijf. Ik heb geprobeerd om iets van hem te leren, maar eerlijk gezegd, ik had niet veel aan hem. Hij wist minder van de inhoud dan ik, waardoor ik niet met vragen bij hem terecht kon. Daarbij maakte hij overal een machtsspel van. Hij dacht ook dat ik hem uitlachte. Dit was totaal niet het geval. Ik maakte een soort sniffend geluid omdat ik me mijn houding geen raad wist. Het ergste vond ik echter dat hij me niet lekker mijn gang liet gaan. Dat had het bedrijf veel kunnen opleveren.´
Geconfronteerd met de feedback van Maurits glimlacht Jos opnieuw.
´Dat is helemaal Maurits´ zegt Jos ´Het ligt aan de ander en niet aan hem. Laat hij nou eerst maar wat meer ervaring opdoen, dan klagen zijn mensen ook wat minder over hem. Want die hebben hem de bijnaam van de professor gegeven.´
Ondertussen blijft er wel iets van de klacht van Maurits overeind. Bij coaching moet de coach uit de spotlight stappen; hij zet de ander daar vervolgens in. Maar durven oudere managers dat wel? Zijn ze niet bang ingehaald te worden door de jongere managers? Met andere woorden: richt men zich niet teveel op macht in plaats van op de ontwikkeling van de trainee?
(Zie ook 'Heerlijk, de werkvloer op!', Bert Overbeek, boek te bestellen via pitcher.support@hetnet.nl)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Laat overigens onverlet dat begeleiden een vak is en dat veel mensen in organisaties denken dat als je een beetje ervaring hebt je wel kunt begeleiden. En coaching is een vuilnisvatbegrip geworden helaas. Iedereen doet het en denkt het te kunnen. Geldt overigens ook voor leidinggevende worden. Een basale fout, die nog ontstellend veel gemaakt wordt, is de gedachte dat als iemand goed is in zn vak dat ie ook wel goed zal zijn als baas.
Chris Argyris beschreef in zn onsterfelijke artikel (teaching smart people how to learn) hoe het komt dat meestal intelligente mensen (als managers) zulke stomme dingen doen. Juist jonge leidinggevenden zijn zeer goed te coachen en het liefst ontwikkelingsgericht. Dat is niet soft of zo, maar reeel confonterend en lerend op basis van wat ze in huis hebben en hoe ze kunnen en willen groeien. En dan kunnen ze van eerlijke ouderen een hoop leren mits die zichzelf niet centraal stellen en iets van coachings(leer)vaardigheden in huis hebben.
'Oudere' managers en hun hi-po's moet het gegeven zijn om dit onderscheid goed onder ogen te kunnen blijven zien...
'Oudere' managers zijn zelden 'hit and run' leiders, terwijl de 'jongelui' het wel iets te vaak hebben over steeds weer nieuwe 'uitdagingen'.
Terecht merk je op dat coaching ondertussen een containerbegrip is geworden. Er zijn dan ook boeken vol over geschreven. Het gaat ons op deze weblog echter om studenten en minder ervaren managers te laten zien waarmee ze geconfronteerd kunnen worden.
Zoals gebruikelijk formuleren we op JongeBazen dit soort zaken graag scherp, en met duidelijke contouren. Dat maakt het maar helder. Dit leeft. Misschien niet altijd even contrastrijk als hierboven, maar onderhuids zie je allerlei varianten op dit thema.
Vandaar het voorbeeld.
Essentie voor mij bij coachen is mijn ervaring bij het oplossen van uitdagingen te laten gebruiken. Het positieve is dat je beiden leert.
"De oudere manager heeft kennelijk moeite met coachen. De meeste gaan als een al dan niet vriendelijke waakhond te werk. Anderen proberen een kloon te maken van hun trainee."
Gunst, het lijkt wel de politiek! Hoe algemener de uitspraak hoe meer waar hij lijkt. Stel je voor dat 'de oudere' werknemers/coaches op deze manier over de jongeren zouden spreken: de site zou te klein zijn.
Maar ik vind het prima, men vindt maar. Lekker algemeen. Heerlijk generaliseren. Dat werkt!
Succes verder.
hartelijke groet,