Er is een recent boek dat twee namen geeft aan de mens die leeft in het Artificial Intelligence(AI)-tijdperk: homo ludens en homo syntheticus. Dat gaat over ons, over jou en mij. Hiermee wordt de spelende mens bedoeld, die (met zijn computer of smartphone) beeld, geluid en tekst bewerkt. Met deze synthetische media zet hij de realiteit naar zijn hand. (Link: https://podcasters.spotify.com/pod/bert-overbeek0/episodes/Taal-e2catq2 )
Het optimistische boek ‘Echt nep’ laat zien wat Artificial Intelligence hier kan betekenen voor ons. Veel leuks, al moeten we wakker blijven. Hoewel er een ‘echte wereld’ is, nemen we die wereld gekleurd waar, in een verhaal en vaak op een scherm. Dus niet in het echt. Denk maar aan een nieuws- of social media-bericht.
‘Echt nep’ (van Van Duivenvoorde en anderen) zegt dan ook dat mensen meer geloven in hun eigen verhalen over de werkelijkheid, dan in de werkelijkheid zelf. Niet alleen complotdenkers, maar ook wetenschappers. Eigenlijk spelen we voortdurend met de werkelijkheid. Denk maar aan foto’s waar we onze rimpels mee weg kunnen halen, of waar we onszelf in prachtige landschappen kunnen plaatsen waar we nooit geweest zijn.
Met AI-tools zullen we de werkelijkheid gaan opleuken. Het maakt niet uit of het nu gaat om onze persoonlijke werkelijkheden, werkelijkheden die mensen delen, zoals mythes of het nieuws van de dag, of om de synthetische werkelijkheden die we scheppen met smartphones en computers.
We zijn soms bang voor AI. Het kan niet goed zijn, zeggen we dan, dat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen nep en echt. Maar volgens de schrijvers kunnen we dat als mensen heel goed. Omdat we zelf de technieken beter gaan beheersen om de werkelijkheid naar onze hand te zetten, zullen we het ook beter doorprikken als anderen het doen. En zo krijgen we beter door wat fake is en wat echt.
Angst voor AI hoort bij de introductie van nieuwe techniek, maar angst is een slechte raadgever. We kunnen beter naar de positieve kant kijken en ons ervoor openstellen, want het komt er toch. Natuurlijk, we moeten wakker blijven en beseffen dat mensen techniek ook altijd verkeerd kunnen gebruiken. Daar moet je wetgeving voor ontwikkelen.
Maar nu heerst er gewoon nog te veel angst. Angst voor het onbekende. En dat is, hoe vreemd het ook klinkt, wèl bekend voor ons. Dus daar kunnen we wat mee.
Bert Overbeek is een ervaren trainer en coach.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro