Nelson Mandela: 'Leiderschap heb je niet alleen, je toont het ook!'

Er is een categorie leiders die tot ver na hun dood bekendheid genieten. Voorbeelden te over. Er zijn hele godsdiensten om heen gebouwd, dus u mag het plaatje zelf invullen. Als u dan maar niet vergeet om er Nelson Mandela aan toe te voegen Wat Gandhi en Martin Luther King waren voor hun tijd, is Mandela voor de onze. Hij is een inspirerende persoonlijkheid, een buitengewoon moedige man. En er is een nieuw boek over hem gepubliceerd, waarover hier meer. Toen ik in 2007 in Kaapstad was, heb ik veel met mensen op straat gesproken. Vooral met het zwarte deel van de bevolking. Sinds zijn komst was hun leven er aanzienlijk op vooruit gegaan. Wie iets van de geschiedenis van Zuid-Afrika weet, moet overigens wel onder de indruk komen van Mandela. Ten tijde van het blanke apartheidsregime bleek hij iemand met moed. Excuseer: met veel moed. Daarna, bij de omslag van de macht, heeft hij de partijen weten te bundelen.

Time Magazine-hoofdredacteur Richard Stengel heeft het op zich genomen om een boek te schrijven samen met het fenomeen Mandela. En dat boek is een must have. In Nederland is het verschenen bij de Utrechts-Antwerpse uitgeverij Kosmos.

Je zou het boek kunnen samenvatten als ‘Mandela in 15 levenslessen’. En natuurlijk komt het thema ‘leiderschap’ voorbij. Mandela onderscheidt zich van veel anderen door te stellen dat je niet alleen leider moet zijn, maar ook moet tonen dat je het bent. En dat deed hij volgens het boek. Zelfs door zijn manier van lopen.

De verleiding is groot om in een recensie uitgebreid te gaan samenvatten wat het boek zegt. Maar daarmee loop je het gevaar dat mensen het bij die recensie zullen laten. Ik wil het boek deze keer dan ook niet recenseren, maar mensen gewoon aanmoedigen het boek te kopen. Dat doet recht aan het boek, aan Nelson Mandela en aan je persoonlijke ontwikkeling.

‘Mandela over leven, liefde en leiderschap; 15 inspirerende lessen’ Richard Stengel, Uitgeverij Kosmos € 17,95, ISBN-nummer 9789021547961.      (http://www.kosmosuitgevers.nl/boeken/actualiteitengeschiedenis/article3170.ece)