Nederland moet flexibel zijn in contact met andere culturen, Wilders!

Zaken doen in het buitenland is niet altijd gemakkelijk. Er zijn landen die willen dat je precies vertelt hoe het met je product zit en er zijn landen die juist helemaal niet willen dat je dat vertelt. Hoe houd je al die zaken toch uit elkaar?  Een boeiende vraag. Want diversiteit is een fascinerend thema. We hebben als Nederlanders altijd een goede kennis van culturen gehad. Daar hebben we goed aan verdiend. Twee wereldberoemde denkers over cultuurverschillen zijn Nederlanders: Fons Trompenaars en Geert Hofstede. Kennen we ze? Ongetwijfeld niet alle lezers.

Ik zou onze jonge managers willen aanbevelen om zich in de denkbeelden van iemand als Trompenaars te verdiepen. In de nabije toekomst zal de vraag vanuit het buitenland heel erg op het gebied van kennis liggen. Daarvoor zullen Europeanen en dus ook Nederlanders verre reizen moeten maken. Om hun boterham te verdienen.

Dat staat er nu zo in een paar woorden. Zo'n ver van mijn bed show is het echter niet. In zijn interview met JongeBazen zei Flora Holland directeur Timo Huges al dat hij in het begin van zijn carriere huis en haard moest verlaten om een baan te kunnen beginnen. Die bereidheid zal in de toekomst erg nodig blijken. En zonder kennis van die andere culturen kom je er niet.

Ik verwonder me er altijd over dat mensen als Wilders zich druk maken over de opkomst van de islam, die ze zien als de ondergang van onze westerse waarden, terwijl je ze nauwelijks hoort over de economische positie van Nederland  We mogen als Nederlanders wel oppassen dat we dat wat ooit ons handelsmerk was, niet verliezen: kennis van en flexibiliteit in de omgang met andere culturen. Dat heeft ons geen windeieren gelegd in het verleden.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Albert Willem Knop
Lid sinds 2019
Als ik naar het buitenland ga om zaken te doen, ben ik me er bewust van dat ik een gast ben, dat ik me waarschijnlijk in een andere taal moet uitdrukken, dat ik vooral in het begin tegen verrassingen oploop, moet leren hoe het in dat land werkt en dat ik mij in zekere mate moet aanpassen om aan de bak te komen. Direkt of indirect via het  bedrijf waar ik werk heb ik daar ook de voordelen van. Als ik dat niet kan of niet wil en daardoor geen resultaten boek, zoekt mijn baas een ander of zoek ik zelf een andere baan.  Als je gewoon thuis blijft en er komen grotere groepen mensen in je land wonen, die er vreemde gewoonten op na houden, de taal niet spreken en zich niet of in beperkte maten wensen aan te passen, dan kan er een probleem ontstaan.  Het is een kwestie van hoeveel mensen en met welke snelheid je mensen van een ander kultuur binnen laat komen, hoe groot de verschillen tussen de culturen zijn en hoe snel de nieuwkomers zich aanpassen. Door de grote hoeveelheden in relatief korte tijd, het forse verschil in kultuur en de onwil of onmacht om zich aan te passen, hebben we de inmiddels wel bekende problemen. Met de veel kleinere hoeveelheden Duitsers, Belgen, Engelsen, Noord Amerikanen enz zijn er veel minder problemen. Ik denk dat we nog steeds fleksibel en tolerant zijn, maar als je die fleksibiliteit en tolerantie te ver uit wil rekken, dan ontstaat er weerstand en bereik je een punt waarop er gezegd wordt "tot hier en niet verder". Dat punt is nu voor een behoorlijk aantal mensen bereikt.
a.j. Janssens
Lid sinds 2019
Helemaal eens. In een globaliserende wereld zal er in onze open economie steeds meer intercultureel samengewerkt worden. Ik zie vooral een tekort aan Interculturele vaardigheden bij managers. Als docent Intercultural Communication in Business en fervent aanhanger van Hofstede zie ik als eerste stap bewustwording van culturele verschillen. Op individueel, team en organisatie niveau. De volgende stappen zijn er op gericht om houding en gedrag te veranderen.
Bij verschillende multinationals tracht HRM door gericht interculturele trainingen in te zetten deze lastige problematiek te tackelen. Langzamerhand groeit het besef dat, wil Nederland haar economische toppositie behouden, men deze interculturele problematiek een prominentere rol moeten geven om goed te kunenn samenwerken met andere culturen.
Duurzame gedragsverandering blijft ook bij interculturele vaardigheden echter een lastig fenomeen.

En die allochtonen in Nederland? Kwestie van tijd.  
Ervaring leert dat 90% van de derde generatie zich gewoon als Nederlander beschouwd en gedraagt.
Albert Willem Knop
Lid sinds 2019
@ Sander,

Alleen een beetje jammer voor die Nederlanders die gedurende een belangrijk deel van hul leven in de rotzooi van enkele decenia wanbeleid van onze regeringen gezeten hebben en nog zitten.
Duurzame gedragsverandering is ook op andere gebieden dan interculterele vaardigheden een moelijk punt.
Hans van Leeuwen
Gelukkig is er ook op dit specifieke terrein goede hulp beschikbaar. Kijk bv eens op <a href="http://www.odat.nl" rel="nofollow">www.odat.nl</a> (niet mijn eigen bedrijf hoor). Aardige cursussen en begeleiding en zelfs e-learning.