Ik zag gisteren Thierry Baudet in debat met Rutte. Ik heb weinig met Baudet, maar ik vond gisteren toch dat hij een punt had. De scherpte van zijn uitgangspunt was dat het effect van COVID 19 wel sterker was dan een griep (hij zei niet dat COVID 'gewoon' een griepje was), maar dat het sterftecijfer nauwelijks groter was, en dat de strenge maatregelen daarom disproportioneel waren.
Je zag toen ook weer waardoor Rutte zich zorgen maakte. Niet ten onrechte is hij bang dat de IC's volstromen en dat de zorg zijn taken niet aankan. Maar het debat zet mij ook weer eens aan het denken. Niet over complotten, want daarvan heb ik uitgebreid kennis genomen en ik zie daar teveel aannames en selectieve waarneming, al blijf ik van mening dat je je kritische stemmen als samenleving niet het zwijgen moet opleggen (https://www.nu.nl/.../socioloog-harambam-complotdenkers...)
Maar Baudet maakt een statement, dat ik ook ervaar. En ik zag een complotdenker voorbij komen die daarover een paar erg goede vragen stelde, want achter complottheorieën zitten soms goede vragen. De complotdenker (even de naam kwijt) had het over de neveneffecten van het beleid. Voor de goede orde: al half maart stelde ik die vraag op Linked in. Ik had naar de statistieken gekeken die er op dat moment waren, en vastgesteld dat het aantal sterfgevallen niet heel veel groter was dan bij een griep.
Dat maakt COVID nog geen overheidstool om ons van onze vrijheden te beroven. Het is een rotziekte en ik heb wel een paar ex-patienten gesproken, die me hebben overtuigd van de ingrijpende power van dit virus. Maar de neveneffecten, he. Zzp'ers die failliet gaan, talloze ontslagen, sociale isolementen, mensen (en hun familieleden dagenlang in quarantaine houden omdat je ze niet snel genoeg kan testen), het is allemaal niet niks.
Ik heb een zaak te runnen. Corona heeft in de periode maart-juli een aanslag gepleegd op mijn inkomsten. De tegemoetkomingen richting kleine ondernemers waren minimaal; ik kan op termijn althans niet rondkomen van de 1050 die ik ontving in april en mei. Het werk trekt nu weer aan, en daar ben ik blij mee. Maar als we nu weer een lockdown in gaan, dan wordt het zeer ingewikkeld.
Ik vind dat we heel goed moeten nadenken over het beleid dat we rond dit soort virussen voeren. Gaan we het goed vinden dat dit soort ziektes onze economie ontwrichten? Natuurlijk moet je de zwakkeren beschermen, maar creeër je daarmee niet enorm veel schade voor het deel dat de economie draaiende houdt? Hoeveel procent mensen raakt door de corona-maatregelen gedupeerd, hoeveel worden er depressief omdat ze in een uitzichtloze situatie zitten?
Hoe zit het in deze crisis met de stem van de honderdduizenden die op een andere manier geraakt worden door het virus? Ik ben niet politiek bezig met dit bericht. Ik ben niet bezig een regering koste wat het kost te bekritiseren, omdat het mijn partij niet is. Ik praat slechts als hardwerkende zelfstandige ondernemer, die vindt dat er creatief moet worden gedacht over goede maatregelen.
Want het punt van Rutte over de IC's, daar ben ik zeer gevoelig voor. Ik ken veel verpleegkundigen, en die hebben het heel zwaar gehad, en ik ben bang dat ze het weer zwaar krijgen.
En toch blijft de vraag staan: kunnen we het misschien anders regelen? Mijn antwoord is: we zullen wel moeten.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO