Ik ben een echte man. Dat wil zeggen, als het om luisteren gaat. Wat doen mannen namelijk als ze een verhaal horen? Dan toetsen ze het op ‘interessant'. En interessant, dat zijn de grote thema's van de buitenwereld.
Beetje moeilijke inleiding. Opnieuw proberen. Een beetje historisch opfluffen zal wel helpen. In de oudheid gingen de mannen de jachtvelden op en de vrouwen bleven onder de stulp. Na verloop van eeuwen veranderde dat een beetje: de vrouwen bleven thuis met de stofzuiger en de mannen gingen naar kantoor.
Nog iets later gingen ook de vrouwen naar kantoor, maar de mannen bleven zelden thuis met de stofzuiger. Op kantoor gedragen sommige mannen zich nog steeds alsof ze een speer in hun hand hebben, terwijl ze een puistige hangkont hebben gekregen van het vele zitten. En van de sercretariële snoepjes.
Ten tijde van de jachtvelden leerden de mannen het luisteren af. Ze moesten alert zijn, de einder aftasten met hun ogen, kort en bondig communiceren om niet opgevreten te worden door wolf, hyena of leeuw en wel luisteren, maar niet naar details, anders hoorde je de wilde dieren niet.
Vrouwen moesten in de beslotenheid van de commune juist wel goed luisteren. Ze maakten geen klap mee natuurlijk en hun verhalen gingen dan ook hoofdzakelijk over gevoelens, ongemakken in de omgeving of met hun lichaam.
De erfenis van al deze dingen is dat je als man slecht kan luisteren. Althans, naar de gewone dingen van het leven. Aan pijn moet je niet teveel aandacht besteden, anders kan je morgen niet presteren op het jachtveld. Tenzij je echt niet naar het jachtveld kan, maar dan kerm je van tijd tot tijd luid, anders denken ze wel dat je naar het jachtveld kan. Dus, dames, dat zielige gedoe van mannen als ze ziek zijn, dat zegt: "au, au, au, ik kan niet naar het jachtveld, ik kan echt niet naar het jachtveld, au, au, au'
‘Zeur toch niet' denkt dan de vrouw, die dat maar slap vindt. Aan zo iemand heb je immers niets, als er een vijandige stam binnenvalt. Dan wil je iemand die zonder een krimp te vertrekken zijn knots te voorschijn haalt om er op te meppen. Of zijn mond houdt, zodat hij iets kan doen waar hij eigenlijk goed in zou moeten zijn: luisteren.
Ik ben een echte man. Als het om luisteren gaat. Vertelt een vriendin van me een verhaal, dan probeer ik het onderwerp altijd naar mijn wereldbeeld te krijgen. Gaat het bijvoorbeeld over slappe thee, dan begin ik over boterthee, om het onderwerp naar Tibet en van daar naar de Dalai Lama te krijgen. En gaat het over chocola, dan begin ik snel over verslavende stoffen, zodat we het over recent hersenonderzoek kunnen hebben.
Met andere woorden: een klein thema moet een groot thema worden. Mijn vrouwelijke gesprekspartners denken dan altijd dat ik niet luister. Mis, ik luister wel. Maar ik ben verwoed bezig om het onderwerp een andere kant uit te krijgen.
‘Maar dat moet je nou juist niet doen' zegt een vriendin dan.
Ja, dank je de koekoek. Wat moet je dan doen? In die kleine thema's blijven rondspoken? De smaak van chocola, de geur van slappe thee. Ikke niet. Daar kan ik niet mee aankomen op de jachtvelden! Daar krijgen ze honger van en dan vreten ze je op. Het zijn net wolven, net hyena's, net leeuwen. Stuk voor stuk doelgerichte luisteraars...
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Wat jammer dat er kennelijk mannen zijn die de oertijd niet los kunnen laten en nog steeds op groot wild denken te moeten jagen. En helemaal jammer dat sommige van die 'neanderthalers' in een leidinggevende positie terecht komen. Dergelijke bazen negeren alle signalen van hun personeel - want zulke 'kleine thema's' interesseren hen niet - wat leidt tot verzuim en vertrek van de goede medewerkers. Gelukkig willen zulke kleine thema's nog wel eens uitgroeien tot iets groots, een massale staking bijvoorbeeld. Dan kan de neanderthaler tenminste weer eens echt ergens op jagen.
Maar ja, ik ben natuurlijk maar een vrouw die de oertijd allang ontgroeid is, dus wat weet ik er nou eigenlijk van?
Op het gebied van leidinggeven zie je dat ook, hebben we het alleen niet goed door. De mannelijke stijl van leidinggeven is zeer doelgericht en gefocussed op 1 ding: scoren van de buit. De vrouw is meer procesgericht en is in staat beter langere termijn doelstelling te behalen. Er is naar mijn idee geen goede of foute stijl. Het gaat erom dat en de man en de vrouw zoveel mogelijk authenthiek blijven. Ik zie vrouwelijke leidinggevenden die op een vrouwelijke wijze leidinggeven vaak als betere leidinggevenden. Waarom? Omdat zij in staat zijn een hele ploeg medewerkers mee te nemen richting doel.
Die authenticiteit maakt dat opmerkingen als: meer vrouwen aan de top, gedoemd zijn te mislukken. Het gaat er meer om hoe je de "vrouwelijke"-leiderschapsstijl erkent als een meerwaarde. Sommige vrouwen denken op een mannelijke wijze van leidinggeven te scoren. Dat lukt vaak ook wel, maar dit gaat vaak ten koste van de authenticiteit en de ontkenning van de vrouwelijkheid.
Laten we gewoon afspreken dat ik geen vrouw ga spelen en dat de vrouw niet de man gaat spelen. Op zo'n manier krijg je een prachtige en krachtige complementair koppel.
By the way, ik heb een aantal vrouwelijke leidinggevenden gehad en heb er veel van mogen leren.