Maken ze jouw baan ook saaier? (Case)

Bij een energiemaatschappij hadden ze op een bepaalde afdeling een functie waarin veel vrijheid zat. Het ‘engineer’- schap en het ‘projectleider’-schap waren verenigd. Op zekere dag werden deze onderdelen van elkaar gescheiden. Je was óf engineer óf projectleider. Medewerkers waren daar niet happy mee. Niet alleen waren ze boos dat ze een deel van hun werk moesten opgeven. Er was nu bovendien een hierarchie ontstaan: de projectleider had een hogere status dan de engineer; ook in zijn salaris.

Iets dergelijks gebeurde ooit bij een van de railbedrijven in Nederland. Daar combineerden mensen de rollen van meewerkend voorman en procesleider. Het MT bedacht dat het anders moest. Er moest een planner komen, en de meewerkend voorman en procesleider werden gescheiden functies.

Niet tot blijdschap van de voormannen uiteraard, die hun functie flink zagen verschralen. De helft werd procesleider, de andere helft voorman, en er kwamen planners bij. Die planners werden flink tegengewerkt, om het MT te laten zien dat de keuze verkeerd. Ze kwamen niet uit het team zelf en hadden grote moeite om aansluiting te vinden.

Beschouwen jullie dit als goed en constructief management? Graag reacties.

 

Bert Overbeek (www.pitchersupport.com) twittert op Goeroetweets.

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Peter Frederiks
Ondanks dat we steeds hoger opgeleid zijn, wil het management nog steeds Taylor toepassen op alle werkzaamheden. Dus splitsen, reduceren, meetbaar maken etc. Zo denkt het management controle te krijgen. Er was geen probleem, dus moet je het maken, want waartoe ben je anders manager als de zaak op rolletjes loopt.