Hoe geef je leiding aan medewerkers dat in onregelmatige dienst werkt? Dat is de uitdaging waarvoor velen zich gesteld zien. Leidinggevende van stewardessen en piloten, van conducteurs en van horecabedrijven zijn niet altijd in de buurt, als hun mensen werken. Controle uitoefenen op medewerkers, een normaal onderdeel van leiding geven, wordt dan lastig.
Vertrouwen werkt soms, misschien zelfs meestal, maar niet altijd. We kennen de verhalen uit de krant van grensoverschrijdend gedrag van piloten en stewardessen. Conducteurs worden tegen de regels in nogal eens aangetroffen bij de machinist; een vreemde situatie voor een groep die veiligheid in vrijwel alle situaties benadrukt.
In hotels zien we soms bijzonder vervelend gedrag bij baliepersoneel. Onlangs merkte ik in een hotel weer eens dat medewerkers meer met elkaar bezig waren dan met de klant; een verschijnsel dat je ook wel waarneemt op de NS-perrons.
Wat moet je hier nu mee als leidinggevende?
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
1. leren (aan)sturen op afstand.
2. onderscheid leren maken tussen wat service is en wat hospitality en dienstbaar gedrag is. Dat zijn namenlijk twee verschillende grootheden en die vragen beiden om een geheel verschillende aanpak.
De wijze van dé serviceverlening kan je goed omschrijven en vastleggen in protocollen, standaardprocedures en richtlijnen over hoe de service verleent dient te worden. En is daardoor goed meetbaar.
Echter hospitality is o.a. de psychologie van het aandachtschenken en dat vraagt veelal om persoonlijke vaardigheden, stijlvaardigheid en bijzondere competenties die we de afgelopen jaren echter veelal zijn kwijtgeraakt. Naast I.Q. en E.Q. is het nodig over een flinke portie H.Q. te kunnen beschikken. Het z.g. <strong>H</strong>ospitality <strong>I</strong>ntelligentie <strong>C</strong>oefficient dus!
Deze<strong> H.Q. </strong>vaardigheden moeten echter wéér opnieuw worden aangeleerd en verteld. Dat neemt veel tijd, maar ook dienstbaargedrag is aan te leren. Daarnaast moet de dienstverlenendepersoon als dienstbaar mens natuurlijk absoluut beschikken over individuele en aangeboren <strong>HQ kwaliteiten</strong>.
Fons Bitter Consul in service & hospitality management
<a href="http://www.consulate.nl/" rel="nofollow">www.consulate.nl</a>
Fred Engel
Fred Engel International Consultancy
Myrtle Beach, SC - USA